Workshop Commissie Ledenservice

’Zelfhulp aan boord’ in de herhaling

De Commissie Ledenservice heeft het al eerder aangekondigd. Er zijn activiteiten die vaker zullen worden georganiseerd. De workshop ’Zelfhulp aan Boord’ is er zo eentje.

In 2012, op vrijdag 17 en zaterdag 18 februari, vormt het KNMC-kantoor in Leerdam voor de eerste maal het decor van deze workshop. Twee jaar later, op zaterdag 29 maart, melden zich 26 KNMC’ers en partners op dezelfde plek voor de herhalingscursus. Het wordt wederom een zéér leerzame dag. Met dank aan dokter Anton Blom van de Stichting Medical Team Nederland die de cursus verzorgt.

Al om 10.00 uur verwelkomt de commissie de KNMC’ers met hun partners met koffie en het inmiddels befaamde Leerdammertje van de plaatselijke bakkerij. Het zal een lange, nuttige maar ook gezellige dag worden. Om kwart over tien neemt Blom het woord om de aanwezigen aan de hand van een PowerPoint presentatie deelgenoot te maken van ziektes waarvan we hopen dat we daar aan boord geen last van krijgen. De deelnemers leren aan de hand van die presentatie wat je in voorkomende gevallen wél en – zeker niet onbelangrijk – absoluut vooral niet moet doen.

Er gaat direct een wereld voor de deelnemers open. Verbluffend gewoon om deze ochtend te ontdekken dat je met behulp van simpele zaken die vaak aan boord zijn al heel veel kunt doen. Spalken van je onderarm, dat doe je met de steel van een hamer of met een waterpas. Een peddel of pikhaak kan je heel goed gebruiken voor het spalken van een gebroken been. Twee benen tegelijk spalken! Het gebruik van duct tape (ook weer iets dat op elk schip te vinden is) is hierbij een must. Ook het spalken van een gebroken vinger is een fluitje van een cent. Dat doe je met behulp van een lollystokje. Of, ook altijd in de buurt, met de hulp van de eigen vinger. Hoe verzorg je wonden? Wat doe je bij een epilepsieaanval? Hoe stop je een neusbloeding? De deelnemers krijgen het allemaal mee. Voor een brancard gebruik je natuurlijk een loopplank en een mitella maak je gemakkelijk van een KNMC stropdas (oud of nieuw!) of een shawl. Een blauwe nagel, of beter gezegd een ’sub unguaal hematoom’ verhelp je met een paperclip, een kurk en een aansteker. Allemaal weetjes waarvan de verzamelde KNMC’ers overigens met z’n allen hopen ze nooit nodig te zullen hebben…

In de middag volgt na de lunch nog een half uurtje theorie aan de hand van de PowerPoint presentatie om daarna over te gaan op het praktijkgedeelte. De deelnemers worden opgedeeld in drie groepen die achtereenvolgens praktisch oefenen met het spalken van vingers, armen en benen, uitleg krijgen over het medisch gereedschap dat je aan boord móet hebben, de inhoud van de verbanddoos en aanbevolen literatuur zoals ’Dokter aan boord’ en ’Boordboek EHBO’ om vervolgens aan de slag te gaan met de ook twee jaar geleden geïntroduceerde ’Annie’ – de damespop die de deelnemers gewillig de gelegenheid geeft het reanimeren op haar te oefenen. Komt de nood aan de man, niet aarzelen, maar eerst 112 (laten) bellen, daarbij vermelden dat het om reanimatie gaat, en direct beginnen met reanimeren. Dertigmaal ritmisch de borstkas 5 tot 6 centimeter indrukken, twee keer in de mond blazen en weer doorgaan en dit volhouden tot er een ambulance of iemand met een AED (Automatische Elektronische Defibrillator) komt. Alle politieauto’s hebben er een aan boord. Dit apparaat geeft duidelijk aan hoe je de reanimatie moet vervolgen. Het is met korting te koop via Stichting Medical Team Nederland. Het wel of niet aanschaffen van een AED blijft overigens een persoonlijke afweging. Pas rond de klok van kwart over vier gaat iedereen met een voldaan gevoel naar huis.

Vrijwilligers
De Stichting Medical Team Nederland verleent, op non profit-basis, mobiele professionele spoedmedische hulp in teamverband, bij met name grote sportevenementen, door heel Nederland. Er wordt vooral gewerkt met artsen, verpleegkundigen, EHBO’ers en Rode Kruismensen die allen speciaal zijn opgeleid voor assistentie bij spoedmedische hulp ’in het veld’. Iedereen werkt als vrijwilliger. Meer informatie kan worden gevonden op de website: www.medicalteam.nl

Reacties zijn gesloten.