Swinging Jazz Toertocht

Naar het ’Dutch Swing College’, maar nu zonder baljurk

Er staat aardig wat wind daar in Zeewolde, maar niet zo veel dat er meteen al schade gevaren moet worden! De Pandemos II vaart bij het afmeren tegen de Prahna. De gashendel blijft hangen bij de Pandemos. Schade! Na wat poets-, wrijf- en spuugwerk is het meeste leed geleden. De Toertocht kan beginnen met een borrel en aansluitend een diner in ’The Harbour’ met live jazzmuziek.

Tim van ’The Harbour’ heeft erg zijn best gedaan: de borrel is goed verzorgd, het eten heerlijk en de zingende, swingende dame steengoed. Ik heb begrepen dat ze reeds geboekt is voor een Consulavond. We hebben veel lol gehad en het zweet uit ons lichaam gedanst. Kortom de eerste dag van deze nieuwe tocht staat als een huis.

De volgende dag varen we naar Amersfoort, in de stromende regen. Als je denkt: we hebben daarna nog de hele middag om te gaan ’stadten’, dan heb je het mis. Bij de Eembrug op de Eem hebben we een half uur moeten hangen vanwege werkzaamheden en het blijft maar regenen. In de haven hebben we 155 meter kade gereserveerd. Bij aankomst blijkt echter dat het er maar honderd zijn. En: verder geen plek meer. Ik heb de havenmeesters diverse keren aan de lijn gehad. Alles is in orde en wat fijn dat jullie komen! Let wel: ik ben in januari al begonnen met de reservering. Hoe dan ook: een fout begin van deze tweede Toertocht dag. Na een hoop gezeur en het verhalen van een paar schepen achter ons, is het ons gelukt om iedereen te laten afmeren. Er liggen twee schepen dubbel en één schip ligt pal voor het watertappunt. Het is erg krap en inderdaad, het regent nog steeds.

Het openingsconcert met ’Madeline Bell tribute to Ray Charles’ in Theater De Flint begint om half negen. Gelukkig zitten we binnen want het regent nog steeds! Wat een geweldige avond hebben we gehad. Wat een optreden, swingen en een fantastische band. Mooie zitplaatsen en veel en mooie muziek van blazers, zangers, pianospel etc. etc! Echt een avondje uit, maar dan met 23 man van de KNMC, alleen maar blije en gelukzalige smoelen om ons heen. Vrijdag is weer zo’n dag in deze toer van zie maar wat je wilt zien of doen. De hele middag de stad in voor muziek en terrasjes. Om 18.00 uur worden we verwacht in de ’Drie Ringen’. Een geweldige kroeg voor een paar drankjes en aansluitend een diner in ’In den Vollen Pot’. Hier is het eveneens super gezellig met elkaar. Vergeet niet: ’Muziek verbindt’. Robert , Margreet en Greet verzinnen ter plekke een excursie naar de Dieventoren voor de volgende dag. Bijna iedereen gaat mee. Het pand wordt tegenwoordig gehuurd van de gemeente om er Gilde bijeenkomsten te houden. Robert zal ons de volgende dag begeleiden en het een en ander uitleggen samen met de Ouderling aldaar.

Dus gaan wij op zaterdag met bijna het hele gezelschap naar de binnenstad van Amersfoort, wat op zich al een prachtig uitstapje is. De oude goed onderhouden gebouwen en huizen zijn een lust voor het oog. Amersfoort bestaat dan ook al ruim 750 jaar. Het is een mooie en leuke ontmoeting daar in die oude gevangenis. Dank Robert voor de leuke verhalen er omheen! Ja en dan begint het toch te kriebelen na deze niet geplande excursie. Langzaam beginnen vanaf de diverse podia in de stad bandjes, zangeressen en met name jazzgeluiden, door te dringen. Dus de hele middag luisteren en genieten. Wat een feest! Nee, het regent vandaag niet meer, wel warme bootkleding en laarzen aan, het is namelijk nog wel koud. Straks weer optredens in de avond buiten en dan als klap op de vuurpijl naar de ’Observant’ voor een uitvoering van de Dutch Swing College Band. Old memories! Ik was vijftien jaar en heb toen in Scheveningen op de muziek van de ’Dutch Swing’ gedanst met een echte baljurk aan (!).We gaan het vanavond weer meemaken, maar dan zonder baljurk. Ook hier is het weer genieten met heerlijke muziek met een vervolg optreden van Peter Beets en zijn band New York Trio. Het is al laat als we naar huis gaan, dus moe en voldaan naar bed.

Voordat wij zondag wakker kunnen worden van de wekker horen wij trombonegeschal pal naast onze boot. Ja hoor, Jan de Wit staat daar om acht uur te spelen en te swingen met het nummer ’Stormy Weather’! Een prachtig reveille voor de hele vloot van de KNMC. Dan gaan we met een mannetje of twintig naar de St Franciscus Xaverius Kerk voor een kerkdienst waar The Rainbow Gospel Singers optreden. Ondanks de serieuze toon van de dienst hebben we heel veel plezier gehad. Zeker onder de leiding van Edith Casteleyn, die een bijzondere verschijning is. Ze vraagt ons allen mee te zingen en te klappen. En dat doen we ! Deze Eerste Pinksterdag zijn we allen goed en vrolijk wakker gemaakt door dit spektakel in de kerk en het reveille van Jan de Wit. De ochtend loopt over naar de middag in de binnenstad waar onder meer Ruud Jacobs met band optreedt en tevens zijn 75e verjaardag viert, gevolgd door Alexander Beets en Ben van den Dungen, wederom geweldig. Een aantal mensen van de groep besluit om weer naar De Drie Ringen te gaan om op te warmen en na te praten. De eigenaar is blij met ons en deelt royaal kaas, worst en gekookte eieren uit. Ondertussen verschuift het gesprek van muziek naar ’nette’ moppen en hebben we het heel gezellig. Daarna nog een prachtig restaurant bezocht voor een etentje met tien man. En weer gaan we allen tevreden naar de boten. We mogen uitslapen, want we vertrekken pas om half elf.

De laatste dag breekt aan met miezerig weer en varen we naar de Gemeentehaven in Huizen waar bijna de hele kade voor ons is afgezet. Niet: ’Good Bye America’ maar ’Good Bye Amersfoort’. Volgend jaar komen we weer! Het stroomt van de regen, menig dameskapsel is geruïneerd, kachels staan overal aan gezien de generatoren die overuren draaien, kortom het is een raar voorjaar. Straks naar Restaurant Dickens voor een dinertje in zomer (komt die nog?) club kostuum. Met een gezellige avond vol speeches en lekker eten en een kadootje voor ons (!) sluiten we deze natte muzikale tocht af. Het is een mooi einde van een tocht vol verrassingen, relaxed rondwandelen in de stad, luisteren naar muziek uit binnen- en buitenland, lunches op terrasjes (alleen die waar de kachels aan zijn). Een tocht waarop we weer leden van de KNMC beter hebben leren kennen, veel lol hebben gehad in een fijne sfeer. Mens wat wil je nog meer!

Marijke van den Hoek

Reacties zijn gesloten.