Schipperskoor

Het koor op de Gin-Fizz in de Zuidwillemsvaart in Den Bosch

’West, Zuid, West van Ameland
Daar ligt een kolkje diep
Daar vangt men schol en schellevis
Maar mooie meisjes niet’

Nieuwe-koorwimpel-EPS

Eén ding is zeker: wie bovenstaand refrein nog nooit heeft gehoord, heeft in zijn of haar leven in ieder geval nog nimmer een optreden van het KNMC Schipperskoor meegemaakt. En heeft – zo kunnen we direct probleemloos constateren – dus tot nu toe absoluut iets gemist! Maar: het is gelukkig nog niet te laat. Het op 4 oktober 2001 opgerichte Schipperskoor is nog altijd springlevend. Sterker nog, het is bloeiender en beter dan ooit. Of het nu de muzikanten zijn die het koor begeleiden of de zingende KNMC-schippers zelf; de al snel ingezette stijgende lijn zit er nog steeds luid en duidelijk in. Met dank – natuurlijk – aan Willem Jan van Geldre, de dirigent van (bijna) het allereerste uur! Maar ook met dank aan diens even enthousiaste opvolger, Jan Boonacker.

Beter, enthousiaster en leuker dan ooit. Het is een stelling die zo’n vijf tot tien keer per jaar kan worden ’gecontroleerd’. Zo vaak wordt er immers elk jaar opnieuw door het Koor opgetreden. In Clubverband, op Consulavonden en bij andere feestelijke gebeurtenissen. Maar ook in het openbaar. Zo is het KNMC Schipperskoor een graag geziene gast op de Hiswa, doet ’De Zonnebloem’ jaarlijks (en nooit tevergeefs) een beroep op het koor en is het KNMC Schipperskoor eveneens regelmatig te beluisteren bij Shanty Festivals. Zo zien de mensen achter het jaarlijkse Maritiem s’-Hertogenbosch in Den Bosch de zingende KNMC’ers bijvoorbeeld graag weer terugkomen!

Dat alles komt het koor én de muzikale Schippers van de Motorbootclub trouwens niet aanwaaien. De groep van circa vijftig zangers én muzikanten repeteert serieus en zo vaak als dat maar mogelijk is. Veelal in de wintermaanden, want dan liggen de meeste boten in de winterstalling en kunnen sluitende afspraken worden gemaakt. De tien repetities die dan altijd weer in Breukelen op het programma staan, worden dan ook meer dan goed bezocht. Het maakt niet uit waar de zangers vandaan moeten komen, de repetitie-zaterdagen zijn heilig; inclusief het kopje koffie vooraf én dat enkele wijntje na afloop – dat spreekt vanzelf.

En dat leidt dan allemaal dus tot hele mooie dingen. En vooral: tot hele mooie optredens. Optredens waarin dat lijflied van het KNMC-Schipperskoor maar zelden ontbreekt. Inderdaad, dan hebben we het opnieuw over ’West, Zuid, West van Ameland’. Misschien niet het mooiste, diepgravende van de vele nummers die het koor op het repertoire heeft staan, maar wel het eerste lied ooit dat door de Schippers van de KNMC in koorverband is gezongen. En ja, zo’n eersteling, die vergeet je natuurlijk nooit. Dat nummer moest dus wel hét lied worden van het Schipperskoor. Het officieuze clublied van de KNMC zelfs. Of dat refrein nu wel of niet passend mag worden geacht voor een Koninklijke Motorboot Club…

’Hoog is de zolder, laag is de vloer.
Mooi is het meisje, maar lelijk is d’r moer’

Wilt u meer informatie over het KNMC Schipperskoor? Of ziet u het koor graag een keer zingend bij u langs komen? Neem dan vooral contact op met Eugène Moolenbeek, de secretaris van het koor. Zijn emailadres: dontworrydeventer@live.nl

Agenda Schipperskoor >

Dirigent Theo Vogels dirigeert óók het meezingende publiek

Optreden tijdens Maritiem ‘s-Hertogenbosch

Reacties zijn gesloten.