Rendez-Vous Zuid

Een culinair en cultureel Rendez-vous

Het verzoek is om tussen één- en vijf uur bij ’WV De Amer’ in Drimmelen binnen te komen en ons dan aan te melden op 72. Je zult het altijd zien: tegen drieën arriveren zes schepen vrijwel tegelijk en moet Hans zich een ongeluk rennen om iedereen op z’n plekje te krijgen. Maar het lukt natuurlijk en we hebben er ook nog eens er schitterend weer bij.

Om zes uur worden we opgehaald door het bootje van Restaurant ’Natuurlijk aan de Amer’ op de hoek van de haveningang. Nou zegt het bootje dat driemaal op en neer moet varen aan het begin van deze avond regelmatig ’doe het zelf maar’ om er vervolgens definitief mee op te houden! Enkelen beginnen te vrezen dat hun aperitief er bij in gaat schieten, maar eind goed al goed. Schipper Paul Costongs blijkt eveneens de restaurateur van ’Natuurlijk’ te zijn. Hij maakt het ’s avonds meer dan goed, met een voortreffelijke maaltijd met keuzemogelijkheden. Voor die biefstuk met gekonfijte uien en portsaus gaat uw scribent gegarandeerd terugkomen. En: ook nog erg lekkere wijnen!

De volgende ochtend is het om 10 uur verzamelen voor een culinaire en culturele dag. We hebben geen idéé wat ons te wachten staat. Dat blijken twee originele elektrische Tuk Tuks te zijn, geïmporteerd uit Thailand met daarnaast ook nog een hoeveelheid Solexen. Het gaat om een nevenactiviteit van Ingrid Costongs, de vrouw van Paul. Het is alweer prachtig weer, maar koud meneer de dokter, dat wil je niet voelen! Nou de vrijwillig aangemelde Solexrijders hebben het geweten. Maar ook in de Tuk Tuk zit je niet bepaald te zweten. We hebben wel veel gelachen. Eigenaar Paul is één van de chauffeurs. De andere is onze Arie Dijksman, die met ware doodsverachting de strijd aangaat met de Solexen. Die laatste gaan plat door de bocht; ik zie hier en daar een knietje professioneel naar buiten komen.

Onze eerste stop is een wijnboerderij, De Linie in Made. De boerderij is van Marius van Stokkom, een bevlogen man die een buitengewoon interessant verhaal vertelt over zijn druiven, zijn wijnen en alles wat daarbij komt kijken. En dat is heel wat! Men zegt dat het leven te kort is om slechte wijn te drinken. De verwachtingen van ondergetekende zijn dan ook niet hoog gespannen, maar tjonge, jonge wat een verrassing! Echt boven al mijn verwachtingen; zowel de rode als de witte wijnen: écht lekker! We drinken allen diverse glazen van de diverse wijnen en ik zag maar weinigen gebruik maken van de op tafel staande spuugbakken (de kwispedoren). Wijn Made in Made. Een ervaring!

Intussen is de temperatuur wat omhoog en wij hebben ook al wat alcohol in het bloed. De zon staat hoog aan het firmament als wij verder gaan naar kaasboerderij ’t Bosch van Erik en Lisette van Oosterhout, voor de lunch en een bezoek aan de stallen en de kaasmakerij. Ook hier weer uitgebreid geproefd, nu van de tientallen verschillende soorten kaas die Boer Eric produceert en zijn vrouw Lisette verkoopt in hun boerderijwinkel. Met Eric komt alweer een bevlogen prater aan het woord, mét een leerzaam verhaal. Weet u bijvoorbeeld dat een koe ieder jaar moet kalven om melk te blijven geven? Ja? Nou ik niet! Je hebt niet zó maar een plakkie kaas op je boterham! Op de boerderij zien we kalfjes van één dag oud, een week oud en ga zo maar door. We sluiten de dag af bij ijsboerderij Dilver, waar we naast een bezichtiging ook nog een mooi ambachtelijk gemaakt ijsje krijgen. Het einde van een dag waarop veel wordt gelachen, gesnoept en geleerd en de onderlinge banden nóg verder worden aangehaald.

Zondagmorgen varen we ’naor den overkaant’ zoals ze zo ongeveer in Brabant zeggen, een hele tocht naar de haven van Vissershang. We krijgen opdracht even op elkaar te wachten na het losmaken, anders ligt het eerste schip al vast, als de laatste in Drimmelen gaat losmaken. En onze onvolprezen TTL en zijn Gerrien willen terecht wel de regie in handen houden. Jammer genoeg moeten Paul en Marianne Kokke afhaken. Bij Marianne is een rugprobleem ontstaan, zij vertrekken naar huis vergezeld door ieders beste wensen via de marifoon.

We vertrekken op deze alweer prachtig zonnige dag naar Dussen voor een lunch/diner bij restaurant De Koppelpaarden. Gezellig en lekker, de middag vliegt om! Thomas Kanters bedankte namens ons allen Hans en Gerrien voor het voorbereiden van een leuk Rendez-vous weekend. Onze dank gaat vergezeld van een klokkende kist voor Hans en een mooi kaasplateau voor Gerrien – afkomstig van de kaasboerderij van Erik en Lisette . Dat is helaas het einde van een leuk en gezellig weekend.

Wolf Lijmer

Reacties zijn gesloten.