Rendez-vous Oost met Tandem- en Sloepentocht

De tocht begint helaas met een aantal afzeggingen wegens gezondheids- en andere perikelen. Ze spelen Ineke en Theo van Catz en daarmee ook opstapper Yvonne van Bokkum parten, net zoals Jaqueline en Elly Boersema en Dicky en Jaap Vreugdenhil. Allen sterkte en waar van toepassing: beterschap!

Het Rendez-vous begint daardoor met de herverdeling van een aantal functies, zoals bijgaande deelnemerslijst laat zien. Een tweede factor van belang is het weer: miezerig! Maar daar merkt bijna niemand iets van.. Vrijwel alle schepen zijn de 25ste immers al in de Buitenhaven van Kampen. De bemensingen verzamelen lekker binnen op één schip en houden daar hun buitenkant droog en de binnenkant nat. Alleen de Blauwe Draeck is nog onderweg als er wordt kennis gemaakt, dan wel kennismakingen worden hernieuwd. Vanaf dat moment is het weer overigens perfect: niet te koud, niet te warm, niet te veel wind – ideaal.

Op vrijdag volgt de pijnlijke aderlating door penningmeester Herman aan boord van de TTL. Dat is snel vergeten bij een kop koffie en een Kamper Slof (notenkoek). Daarna op naar de tandemtocht in de IJsseldelta. Voorwaar geen sinecure! De voorman van uw verslaggever verliest zijn passagier en vindt het een stuk beter gaan, totdat hij door anderen op het verlies wordt gewezen. Wij zijn hier te oud voor! E-bikes zijn de ondergrens voor ons, en zelfs dan…

Het uitstekende diner in de Bottermarck mogen wij gelukkig genieten op comfortabele stoelen, zodat de zadelpijn wat wegebt. Mede door de prima en ruim voorhanden zijnde liquide middelen. Jaap en Dicky trakteren ons op afstand op een welkomstdrankje, dank daarvoor!

Zaterdag begint wat nevelig en dat heeft weinig te maken met de versnaperingen de dag er voor: de mist is gewoon echt dik. Die trekt wel op de geplande vertrektijd aan het einde van het Palaver op en in de volle zon wordt de voorspoedige reis naar Beulaeke haven aanvaard. Dat is een eigenaarshaven, waar wij gastvrij als ware VIP’s worden ontvangen. Onderweg genieten wij van de door Monique uitgereikte verse slagroomsoezen bij de koffie. In de Beukerssluis leidt de overijver van de sluismeesteres tot een onvrijwillig bad van Floris-Tijmen, die tussen wal en schip valt. Hij houdt het hoofd (en de rest) koel, net als vader Humprey, die hem er snel uittilt en onder de warme douche zet. Zoiets kan ook heel anders aflopen!

In restaurant De Loods in Wanneperveen volgt een interessante lezing over de komende grote aanpassingen aan de Afsluitdijk. Met name de vismigratierivier (voor de palingmigratie) is ’echt’ nieuws, net als de Blue Energycentrale. Hier wordt uit het verschil in lading van zout en zoet water door geavanceerde membranen elektrische energie gewonnen, en dat 365 dagen per jaar, 24 uur per dag! Veelbelovende techniek, ook als exportproduct. Wij houden het bij lokale zaken tijdens het diner in dezelfde ambiance, maar niet nadat er op meerdere schepen is ’gesocialezed’ – veel leuker dan Facebook trouwens.

Het diner in de Loods is gezellig, een kleine groep verbroedert snel. De muziek van troubadour René Karst versterkt dat effect nog eens. Aansluitend is daar ook het uitstekende ontbijt, of zit daar nog een nacht tussen? Dan is die voor sommigen wel erg kort! Na het zondagse ontbijt volgt een indeling in drie groepjes voor een sloepentocht met opdrachten. Het varen blijkt de lastigste opgave, de scheepjes zijn in de einde-seizoen status. Een door de Loods verzorgde picknick, in de Weerribben bij een uitzichttoren, met prachtig weer, is een goede onderbreking van het varen tussen het riet en door Nederland (een plaatsje!). Na een prachtige tocht wordt een eendenkooi van Staatsbosbeheer in Dwarsgracht bezocht. Leerzaam en leuk. Tijd om op te merken dat de jeugdige leden van het gezelschap zich thuis voelen bij de oudjes, en omgekeerd. Als we jonge aanwas willen, hoort die wederzijdse acceptatie er ook bij!

Het wordt wat later dan gepland, zodat op de terugreis naar de Blauwe Hand wat wordt gesjoemeld met de vaarsnelheiden van de sloepjes. Daar spreken wij anders altijd afkeurend over, maar zoals wel vaker: het perspectief bepaalt het oordeel. Dat geldt ook voor de avondtocht met een boot naar Giethoorn, naar restaurant ’t Achterhuus. Een toppertje! Ook top: Theo en Ineke verrassen ons daar met hun aanwezigheid en worden blij en gastvrij ontvangen. Zij hebben het niet kunnen laten om toch ook weer iets mee te brengen voor de deelnemers. Deze keer vanuit Gouda, waar zij wegens familieomstandigheden verbleven. Inderdaad, stroopwafels…

De eigenaren van restaurant de Loods ’Eten en Drinken’ nemen niet alleen al de kosten voor de genoemde boot voor haar rekening, maar ook die voor de drie stretch-limo’s van Limo Rental die ons terugbrengen. Bijzonder! Onthoud en bezoek dus de Loods! Als afsluiting worden de plaatsvervangend TTL Jacco en partner Rodica bedankt met een versnapering, net als de andere helpers bij deze tocht, en wordt er tevreden teruggekeken op een uiterst geslaagd (lang) weekend, met een vol programma en perfect weer. In de nazit op een van de schepen wordt dat nog eens dunnetjes overgedaan en worden opstappers Piet en Anita gevraagd naar hun ervaringen. De reactie stemt hoopvol en we verlaten maandagochtend goedgeluimd de gastvrije (en bijzonder voordelige) Beulaeke haven met grote dank aan Jacco.

Reacties zijn gesloten.