Openingsfeestgangers massaal de Jordaan in

Met bijna honderd inschrijvingen is het bezoek op zaterdagmorgen aan de Jordaan en de Amsterdamse Grachtengordel de meest populaire excursie die aan het Openingsfeest 2013 is verbonden. Niet zo vreemd. Want het is natuurlijk in het geheel geen straf om gezellig een paar uur in dit deel van Amsterdam door te brengen.

De Jordaan. Van Johnny Jordaan. Van Tante Leen. Van het volk, zeg maar. Het klinkt idyllisch, maar dat neemt niet weg dat deze in de eerste helft van de zeventiende eeuw aangelegde volkswijk in de negentiende eeuw niet uit luxe een ander gezicht kreeg. In Amsterdam ontstond toen een tekort aan goedkope woonruimte in oude en gebrekkige panden, waar de groeiende onderkant van de samenleving zich altijd mee beholpen had. Het gevolg was dat kelders, zolders en verdiepingen in de volksbuurten werden gesplitst, en binnenterreinen volgebouwd met sloppen. De Jordaan werd in die periode de dichtstbevolkte en meest verpauperde buurt van Amsterdam. Door de slechte conditie van de arbeidersgezinnen en de gebrekkige hygiënische omstandigheden braken regelmatig epidemieën uit.

Hoewel wel regelmatig werd getracht iets aan de wijk te doen, vonden de grote verbeteringen pas na de Tweede Wereldoorlog plaats. Vanaf de jaren 1960 is er veel gerestaureerd. De trek van gezinnen uit de Jordaan naar andere wijken of plaatsen bleef aanhouden. De bestaande woningen en ook de nieuwbouw in de Jordaan bleven namelijk klein, terwijl de behoefte aan meer ruimte in en om het huis (zoals een tuin) bij de bevolking toenam. De plekken die de weggetrokken gezinnen achterlieten werden steeds vaker ingenomen door jongeren, studenten en alleenstaanden die het karakter van de Jordaan, met de kleine woningen aan smalle straatjes, met cafés en winkeltjes, wisten te waarderen. Anno 2013 is het resultaat een wijk van ruim 12.000 woningen met bijna 19.000 inwoners, waarin het – zo blijkt ook deze zaterdag weer – heel erg leuk wandelen is.

En dat is vanzelfsprekend ook het geval met de beroemdste grachtengordel van Nederland. Het onderdeel van de Amsterdamse binnenstad langs de vier hoofdgrachten die de stad kent: de Singel, Herengracht, Keizersgracht en de Prinsengracht. Een schilderachtig geheel dat getuigt van de welvaart in de Gouden Eeuw en dat een van de belangrijkste toeristische attracties is van Amsterdam. De grachtengordel, die dit jaar precies vierhonderd jaar bestaat, heeft sinds 1 augustus 2010 ook een plek op de Werelderfgoedlijst. Waarom dat is gebeurd, en waarom zoveel bekende en bepaald niet armlastige Nederlanders tegenwoordig zo graag een pand in dit gebied bewonen, daarover kunnen na deze zaterdag heel wat KNMC’ers ook over meepraten!

Reacties zijn gesloten.