Openingsfeest

Almelo 2014: feestelijk en vrolijk

Het is een Almelose aanloop met de nodige hindernissen geweest, Oeds Gesman is de eerste om dit te erkennen. Maar het resultaat, dat mag er absoluut zijn. Het Openingsfeest 2014 van de KNMC is een groot en gezellig succes geworden!

De voorzitter van de Commissie Evenementen wil aan die aanloop zelf ook niet al teveel woorden meer spenderen. ’Ja, het had allemaal wat soepeler gekund. Wat duidelijker ook. Maar eigenlijk ben ik na de laatste weken wel een beetje uitgediscussieerd.’ En vervolgend, op Koningsdag 26 april op de Koornmarkt in Almelo: ’Wat gebeurd is, is gebeurd. Er komt een moment om te zeggen: nu zijn we wel klaar. En is er een beter moment om dat te zeggen als je net kan terugkijken op een meer dan geslaagd feest? Ik vind van niet!’

Almelo 2014. Het eerste ’project’ van de nieuwe Commissie Evenementen (Oeds en Gerda Gesman en Elly Baas) mag dus geslaagd worden genoemd. Vooraf zijn er wat bedenkingen, maar de nog door oud-commissievoorzitter Ad Smaal bedachte locatie, de gemeentelijke jachthaven, voldoet in alle opzichten. Akkoord, op het gebied van water- en stroomvoorziening zijn er rijker bedeelde jachthavens te vinden. Maar: verder helemaal goed. De schepen lekker compact bij elkaar, een mooie plek voor het ontbijt en in de categorie ligging – ook helemaal niet verkeerd. Een kleine wandeling of een miniem fietstochtje is voldoende om het centrum van Almelo te bereiken. Aardige pandjes, leuke restaurantjes, heel veel winkels (dat levert bij de dames toch altijd weer bonuspunten op) en ook heel veel terrasjes. Gezellige terrasjes, want meer dan gezellig vol. Waaruit dan weer kan worden geconcludeerd dat de nieuwe commissie de goede ’weergenen’ van voorganger Smaal heeft overgenomen. In de periode Smaal zijn de Openingsfeesten immers vrijwel allemaal zonovergoten geweest. En nu dus ook. Natuurlijk, om die twee zeer fikse buien op woensdag- en donderdagmiddag (de steigerborrel wordt daardoor extra besprenkeld) kan en wil niemand heen. Maar verder? Mét de terrasjes in Almelo zijn deze dagen ook de achterdekken van de KNMC-schepen meer dan goed gevuld. En hoe kan het ook anders met temperaturen die op vrijdag richting 24 graden oplopen en op zaterdag in de periodes dat het zonnetje zich meldt niet veel minder hoog zijn.

De belangstelling voor het Openingsfeest van 2014 valt uiteindelijk evenmin tegen. Zo’n 75 schepen meren aan in de haven van Almelo. En ook trekken heel wat leden met de auto richting de geboorteplaats van Herman Finkers, met name omdat tegen de lengte van de reis en het te bevaren water wordt aangehikt. Al met al ontvangt het Theaterhotel van Van der Valk op de vrijdagavond van het feest net geen 190 KNMC’ers en partners – een aantal waar Gesman en de zijnen tevreden mee zijn. En ook een aantal waarmee je wel een feestje kan bouwen, zo blijkt deze avond voor Koningsdag. Bij dat gegeven dient ook direct dat al genoemde hotel van de Van der Valk-dynastie te worden betrokken. Een grappig en aansprekend pand, middenin het centrum van Almelo, waar heel veel klopt. De theaterachtige ontvangsthal, de ruime zaal waarin de welkomstborrel wordt genuttigd en natuurlijk de grote zaal waarin wéér iets later het diner-dansant plaatsvindt. Meer dan fraai, meer dan geschikt voor zijn taak. In combinatie met de kwaliteit van het eten (en drinken) én de brigade van Van der Valk een genoeglijke plek om te verblijven. Ook al omdat de zes personen tellende Cash Band het publiek deze avond uitstekend inschat en precies doet wat moet worden gedaan. Ingetogen of voluit – steeds weer worden de juiste keuzes gemaakt.

Een breuk met de traditie! Het Schipperskoor van de KNMC ontbreekt na vele jaren op de avond van het feest zelf. Het is één van de al aangestipte hobbels in die Almelose aanloop. Er is gepland, gepraat, geschoven en ge-E-maild. Het resultaat: twee buiten-optredens van het Schipperskoor. Eén op vrijdagmiddag, om 16.00 uur. De tweede op zaterdagochtend, rond de klok van elf. Beide bij de haven en op een fraai podium. Met dank aan het goede weer en de vele enthousiaste toeschouwers en meezingers van de eigen club worden het geslaagde optredens. Waarbij het eerste van een officieel tintje is voorzien door de aanwezigheid van burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld van Almelo. De makkelijk pratende VVD-politica heet de KNMC-vloot hartelijk welkom in haar gemeente, prijst Almelo aan als waterstad voor zowel de beroeps- als de pleziervaart en zet ook de stad zelf snel en doeltreffend op de kaart: een mooie stad, met een kasteel, met veel groen, met horeca, terrassen en veel winkels en eindigt eveneens aansprekend: ’Blij dat u er bent. En kom vooral een keer terug!’ Commodore Fred Swaab neemt de vriendelijke woorden van de burgemeester in ontvangst, spreekt vervolgens zijn dankwoord waarna het aan het Schipperskoor is voor het muzikale vervolg. Datzelfde koor dus dat de volgende ochtend op dezelfde plek wederom acte de précense geeft. Een optreden waarbij alles nog net wat beter past en dat ook door wat meer inwoners van Almelo wordt aanschouwd. Niet zo vreemd natuurlijk – de festiviteiten in het kader van Koningsdag brengen ook rond de haven veel mensen op de been. Daarbij is na het Schipperskoor het Almeloos Shantykoor aan de beurt. Een zestig personen tellend koor dat natuurlijk ook zo z’n eigen publiek meebrengt. Het moet gezegd: het shantykoor wint deze ’thuiswedstrijd’ overtuigend op punten. Maar, mag anders worden verwacht van een koor dat elke week ’traint’? Dat laatste is nu eenmaal lastig te verwezenlijken bij een koor vol met schippers die zingen leuk vinden, maar daar tussendoor toch ook wel eens willen varen…

Op dat moment is de grote bij het Openingsfeest behorende feestavond dus al weer een nachtje achter de rug. Een avond waarop Commodore Fred Swaab vanzelfsprekend de traditie getrouw het KNMC-vaarseizoen heeft geopend. De Commodore doet dit niet nadat hij de organiserende commissie heeft bedankt en uitgebreid heeft gecomplimenteerd en ook voorgangers Ad en Ina Smaal nog even in die lof heeft betrokken. Verder wijst Swaab de aanwezigen ook op de link met oranje die de KNMC de laatste jaren tijdens de openingen van het vaarseizoen zo nadrukkelijk onderhoudt. ’Vorig jaar de Koningsvaart, direct na ons feest, nu Koningsdag. We maken de ’K’ in onze naam wel waar.’ Waarna Swaab een originele wijze vindt om de bel te luiden. Een bovenhandse handeling die in de zaal even originele reacties ontlokt: ’Voorzitter, ho ho ho. Zo doet de Kerstman het…’

Waarna het echte feest kan losbarsten. Mede, zoals gezegd, met dank aan de Cash Band. Er wordt gedanst, gezongen en polonaise gelopen. Een bijzondere polonaise, dit keer. Want zo vaak gebeurt het natuurlijk niet dat de sliert van polonaiselopers voorafgegaan wordt door een vrolijk mee-swingende rolstoelster. Nu dus wel. Janny Valk voert de troepen immers noodgedwongen in een rolstoel aan. Een ongelukkige valpartij een weekje of twee eerder heeft haar na een dagje of tien toch maar richting dokter en ziekenhuis gevoerd. De diagnose: een gebroken kuitbeen. De behandeling: gips. Wat ongemakkelijk. Maar haar humeur heeft er duidelijk niet onder geleden. Het is wellicht tekenend voor het hele Openingsfeest van 2014. Feestelijk en vrolijk!

Over foto’s, een gitarist en het eten in Almelo

De fotostaf van het KNMC-Clubblad bereikt in Almelo grote hoogten. Een min of meer toevallige ontmoeting onderaan het veertien verdiepingen tellende, en dus knap hoge kantoorpand direct aan de jachthaven van Almelo, ligt aan de basis.

’Paparazzi’ Paul Graafland informeert voorzichtig of het wellicht mogelijk is om vanaf het dak van het naar schatting zo’n vijfenveertig meter hoge gebouw foto’s te nemen. Welnu, dat kan worden geregeld. Als Paul zo vriendelijk wil zijn zich de volgende (donderdag)middag rond half vier even te melden? Nou, dat wil hij wel. En Mariszkà Bos eveneens. Het resultaat van de klauterpartij vindt u in dit clubblad nadrukkelijk en oogstrelend terug! Tja, je moet er wat voor doen, maar dan heb je ook wat! En voor degenen die zich afvragen waar de derde KNMC-fotografe van dienst, Jeannette Waleveld, op dat bewuste moment was? Gewoon beneden. Jeannette heeft het niet zo op fotograferen vanaf daken…

Extra muzikant

De uit één zangeres en vijf muzikanten bestaande Cash Band krijgt in het Theaterhotel in Almelo versterking van een extra muzikant, die hier voor net al als fotograaf is opgevoerd!

Paul Graafland, jawel, hij is het, voelt naarmate de avond vordert steeds meer kriebels en houdt het uiteindelijk niet meer. Na van feest-opperhoofd Oeds toestemming te hebben gekregen én de band te hebben overtuigd, beklimt de schipper van de Filou het podium om daar een gitaar in ontvangst te nemen. Even later klinkt het door Carl Perkins in 1955 als eerste opgenomen maar door Elvis groot gemaakte ’Blue Suede Shoes’ door de zaal. De inbreng van de KNMC-fotograaf is enthousiast en bepaald niet onverdienstelijk. Dat blijkt later op de avond wel als hem nog een nummer wordt gegund. Graafland heeft het helemaal naar zijn zin: ’Mooi joh. Het ging lekker. Als deze band volgend jaar weer komt, ga ik oefenen. Dan speel ik alles mee.’ De Cash Band is gewaarschuwd!

Zomerkoninkjes

En zo ziet het menu er die vrijdagavond in Almelo dus uit:

Carpaccio met een truffeldressing, Italiaanse kaas en pijnboompitjes;
Zachte Zwolse mosterdsoep met spekjes en bosui;
Gemarineerde en gegrilde kogelbiefstuk;
Dessert creatie van zomerkoninkjes met onder andere ijs, bavarois en smoothy en verse aardbeien.

Reacties zijn gesloten.