Openingsfeest 2013

’Amsterdam’, in alle opzichten uniek!

Wat op de heenweg al aardig duidelijk wordt, blijkt deze vrijdag inderdaad de harde werkelijkheid. Ook Amsterdam en de nieuwe Amsterdamse Marina op de oude NDSM-werf ontkomen niet aan de toorn van de weergoden die dit voorjaar toch al zo van slag zijn…

Waar de avond ervoor nog kon worden gebarbecued, dan wel heerlijk buiten kon worden gegeten bij Graaf Floris of Ome Ko in Muiden, is dat nu volstrekt onmogelijk. Het is koud en kil daar aan het IJ in Amsterdam. En nat. En de voorspellingen maken de verzamelde KNMC’ers er niet vrolijker op.

Hoewel, je moet het allemaal ook niet willen overdrijven. Akkoord, dat de temperatuur in het weekend van het Openingsfeest 2013 niet ver boven de tien graden belooft uit te komen, dat is niet best. Maar: dat de wind niet aanwakkert en het overwegend droog gaat worden, dat is toch bepaald prettig te noemen. Daarbij, de feestelijke gebeurtenis zelf. Het feit dat er zo’n 128 (!) KNMC-schepen en 297 KNMC’ers en partners op het partijtje zijn afgekomen, dat wil toch ook wel wat zeggen. Getallen waar je op voorhand niet eens van durft te dromen. Geeft bijna vanzelf een warm gevoel, ook al dien je dat fysiek dan letterlijk binnenboord op te doen. En dan heb je daarbij ook nog eens die als altijd ’warme’ ontvangst van Ina Smaal en Gerda Gesman. Dit keer niet in klederdracht, maar de ontvangst blijft hartelijk. En de Vergeerkaas niet te versmaden! En wat te denken van dat zo veelbelovende programma dat door commissievoorzitter Ad Smaal, compagnon Oeds Gesman en beider echtgenotes in het Amsterdamse is opgezet. De excursies op zaterdagochtend. Naar de Wallen, naar de Jordaan en de Grachtengordel en naar dat zo fraaie Scheepvaartmuseum. Zo in de aanloop naar het grote feest, helemaal niets mis mee. Al helemaal niet als je nog eens tot je door laat dringen waar die rondvaartboot je aan het eind van de middag naar toe gaat brengen. Inderdaad: het ’Okura’. Hoe vaak eet en dans  je daar nu precies op muziek van de Cashband  in die Grand Ballroomzaal? En hoe vaak gebeurt dat in het gezelschap van zoveel clubgenoten? Nooit, inderdaad. Dus uniek!

Ook uniek, de eerste kennismaking met de nieuwe Amsterdam Marina. Alle KNMC’ers zijn het er direct over eens. Met deze nieuwe jachthaven heeft de hoofdstad bepaald een goede slag geslagen. Een goede locatie die, met dank aan het elk half uur varende pontje naar het Centraal station, toch de benaming ’dicht bij het centrum’ mag dragen. Jammer is het dat de haven, in tegenstelling tot gedane beloftes én prognoses, in dit laatste weekend van april nog niet helemaal klaar is. Best problematisch bij het invaren van de haven en het zoeken en vinden van je plekje. Want daarbij is het enorm nuttig als er wél een havenindeling zichtbaar is. Dat je bijvoorbeeld kan zien dat steiger A ook echt steiger A is. De ingehuurde rondvaartboten die het gezelschap op zaterdag naar het Okura zullen vervoeren (en voor die gelegenheid soms worden bestuurd door KNMC’ers!), blijken daar later helaas eveneens een probleem mee te hebben. Dat elke plek water en stroom heeft, is daarentegen heel prettig. En dat voor Evenementen-voorzitter Ad geen moeite teveel is om de deelnemers naar hun plek te loodsen, dat zorgt natuurlijk ook voor een grote meerwaarde! Dat er veel deining is van het IJ, daar kan de organisatie dan weer niets aan doen. Hoewel? Er verkassen met dank aan Ad en commissielid Oeds wel degelijk een aantal schepen naar rustiger wateren…

Een uniek feest op een unieke locatie dus. Maar wel met een zwart randje. Op maandag 22 april is diezelfde vereniging die het Openingsfeest gaat vieren immers getroffen door een dubbel sterfgeval. Hannie Koster, de echtgenote van de zes maanden eerder overleden Henk Koster. Zij wordt deze zaterdag in Groningen gecremeerd. En ook: Willem van Geldre. De man die jarenlang als dirigent het KNMC Schipperskoor naar grote hoogten heeft geleid, is onverwacht en veel te jong overleden. Een groot aantal Koorleden woont die zaterdag de begrafenis van Willem van Geldre in Noordwijk bij. Er wordt vanuit Amsterdam een bus voor georganiseerd, want eenmaal op het schip is het gemiddelde KNMC-lid een stuk minder mobiel. Goed natuurlijk. En niet meer dan normaal, normen en waarden horen méér te zijn dan loze kreten. Maar ook direct een extra complicatie voor de organisatoren van het Openingsfeest. Want natuurlijk betekent die trieste gebeurtenis en die trieste reis naar Noordwijk dat leden moeten terugkomen van hun belofte om mee te gaan naar de Jordaan, de Wallen of dat zo fraaie Scheepvaartmuseum. Ook het door Marga bestierde Winkeltje, dit keer in het Havenkantoor van de nieuwe Marina opgezet, mist hierdoor wat mogelijke klandizie. Maar dat blijkt in de praktijk geen beletsel om het een paar uur ’lekker druk’ te hebben.

En ja, dan hebben we het tot nu toe nog niet eens gehad over die ene gebeurtenis die Amsterdam juist dezer dagen tot zo’n extra unieke plek maakt: de abdicatie van Koningin Beatrix en het aantreden van de nieuwe koning, Willem Alexander. Natuurlijk, dat weten we allemaal, er is maar één plek waar je anno 2013 alles vanuit de eerste hand meekrijgt. En dat is voor je beeldscherm. Maar de sfeer, de echte beleving, die krijg je toch echt pas mee als je deel uitmaakt van dat grootse evenement. Er doen deze voorlopig laatste Koninginnedag uiteindelijk 700.000 mensen Amsterdam aan. En er lopen aardig wat KNMC’ers tussen de feestende menigte. Want er is een groot aantal schepen na het Openingsfeest in de Marina blijven liggen. Met dank aan de vooruitziende blik van Ad Smaal c.s. Een blik die er ook nog eens voor heeft gezorgd dat een aantal KNMC’ers vanaf hun schip op het IJ de Koningsvaart van Koning Willem Alexander, Koningin Máxima en de drie prinsesjes kunnen meebeleven. Bij het ponton, waar de sporters hun kunsten vertonen. Een enkeling is er zelfs heel dicht bij als Willem Alexander en Máxima met hun kroost even uitstappen om een bezoekje brengen aan het podium waar Armin van Buuren en het Koninklijk Concertgebouworkest actief zijn. Hoezo: uniek!?

Uitvaart vervangt optreden

Er stonden voor het KNMC Schipperskoor twee optredens gepland in Amsterdam. Uiteindelijk trad het koor slechts eenmaal op. Uit piëteit voor de overleden oud-dirigent én KNMC-lid Willem van Geldre werd het optreden in de haven, dat om 16.00 uur op de rol stond, afgeblazen. Eerder op die zaterdag waren achttien leden van het koor, keurig in clubkostuum gestoken en veelal in het gezelschap van hun echtgenotes, met een gehuurde de bus vanuit Amsterdam naar Noordwijkerhout gereden om daar de Eucharistieviering voor Van Geldre bij te wonen. Het werd een prachtige dienst waarbij hét koor van Willem, Sancta Maria, en het Leids Kamerorkest grote indruk maakten.

Reacties zijn gesloten.