Koordames, kleuren en hoeden in het Friese land

Rond de klok van 10 uur arriveren we allemaal, vijftien Koordames sterk, aan de Gouden Boers 25 te Sneek. Daar ontvangen Ineke en Theo van Catz, onze gastvrouw en gastheer deze dag, ons hartelijk.

De meeste vrouwen die van ver komen, hebben hun Schipperskoormannen meegenomen en voor deze mannen heeft Theo een programma georganiseerd. We drinken eerst gezellig een kopje koffie met wat lekkers en praten lekker even bij. De mannen verdwijnen al snel naar het terras waar ze in het zonnetje genieten van het uitzicht. Ze gaan spoedig op pad en ook wij vrouwen maken ons klaar om weg te gaan.

We gaan eerst naar Oranjewoud waar we Belvédère bezoeken. Het museum ligt in het schilderachtige Oranjewoud, vlakbij het prachtige landgoed van die naam. De bedenker van het museum, Thom Mercuur, ging vroeger vaak met een kijkdoos op pad. Daarom lijkt het museum wel op zo’n kijkdoos en heeft het ook geblindeerde ramen. Het moderne gebouw heeft een natuurlijke plaats in het nieuwe landschapspark; de donkere gevel valt bijna helemaal weg tegen de stammen van de bomen. Vanuit het museumcafé heb je uitzicht op het museumpark met het Grand Canal, dat de moderne baroktuinen doorsnijdt. Aan het einde daarvan ligt het Landgoed Oranjewoud. Dat landgoed werd in 1676 gesticht door Albertina Agnes van Oranje, weduwe van de Friese stadhouder Willem Frederik. Dankzij haar is Oranjewoud een gebied met uitgestrekte bossen, statige lanen, prachtige tuinen en indrukwekkende landhuizen geworden. Museum Belvédère is hét museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Op dit moment kunnen we er de expositie ’Facing Nature’ bekijken. Hierin staat de imposante kunstcollectie van het echtpaar Henk de Heus en Victoria de Heus-Zomer centraal. We krijgen een rondleiding en er wordt ons van alles verteld en uitgelegd over de getoonde kunst uit de collectie van dit echtpaar.

Daarna gaan we lunchen in het museumrestaurant, heerlijke soep met een lekker broodje en ondertussen onderlinge leuke gesprekken. Na de gezellige lunch gaan we terug naar Sneek. Aangekomen bij ’Lokaal 55’, krijgen we een leuke en interessante presentatie met als titel ’Kleur en Hoed’, verzorgd door ’Image professional’ Chantal Prins en hoedenmaakster Durkje Hoeksema. We drinken eerst een kopje koffie of thee en dan worden we gesplitst in twee groepen. Eén groep gaat met Chantal naar het wijnhuis en de andere groep blijft bij hoedenmaakster Durkje. Chantal Prins heeft een bedrijf ’Chantal Prins Image en Stijl’ in Sneek. Zij is gespecialiseerd in het geven van ’advies op maat’ op het gebied van uiterlijke presentatie van een workshop tot een imagoadvies. Ze werkt zowel voor particulieren als voor bedrijven. Wij krijgen van haar één voor één een kleuradvies. Het is leuk om door middel van goud- en zilverkleurige doeken te zien welke kleur het gezicht hard maakt en wat het gezicht juist zachter maakt. Er zijn ook nog doeken met hardere en zachtere kleuren en het is dan goed te zien dat de één meer contrast in kleur kan dragen dan de ander. Wie wil kan een kleurenwaaier met de kleuren die je kan dragen bij haar bestellen. Omdat het zulk prachtig weer is en de locatie aan de Houkesloot ligt, drinken we in het zonnetje aan het water een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij.

Nu gaan de groepjes wisselen en komen we bij Durkje Hoeksema; de hoedenontwerpster. Ze heeft prachtige hoeden en accessoires meegebracht die we allemaal mogen passen en ze meet ons het hoofd voor de maat van een hoed en de hand voor de maat van handschoenen en schrijft het op een kaartje, zo weten we welke maat hoed en handschoenen we moeten hebben bij aankoop van een hoed en of handschoen. Durkje Hoeksema werkt onder de naam ’Vannuyenhoeden’, ze heeft een kapsalon in Makkum waar ze alleen het haar knipt .Daarbij werkt ze ook als grimeur. Ze verkoopt er ook hoeden maar huren is ook mogelijk. Ze ontwerpt zelf hoeden maar koopt ook hoeden en accessoires in voor de verkoop. De kapsalon is reeds vier generaties bezit van de familie Hoeksema en al 114 jaar gevestigd in hetzelfde pand. Na de restauratie kwamen Makkumer tegeltjes en een houten vloer weer tevoorschijn. De kapsalon is prachtig en in originele staat hersteld. Durkje krijgt les in hoeden ontwerpen van de hoedenmaker van onze vroegere koningin Beatrix. Bij het dragen van hoeden hoort ook een bepaalde etiquette waarover we uitgebreid worden geïnformeerd. Bijvoorbeeld: met groeten doet een heer de hoed af een dame hoeft dat niet te doen. Ook: een dame mag in een openbare gelegenheid haar hoed op houden, een heer daarentegen niet. En: een gastvrouw draagt geen hoed, haar gasten wel. En zo noemt ze nog meer regels op. Nu mogen we nog wat hoeden passen en sommigen onder ons kopen ook een zonnehoed of één van de leuke accessoires die Durkje bij zich heeft. Dit alles met veel humor, want er zijn dames die absoluut een ’hoedenhoofd’ hebben en bij sommigen staan hoeden echt niet, hetgeen op de lachspieren werkt.

We nemen afscheid van Chantal en Durkje, ze worden hartelijk bedankt voor alles wat ze ons hebben verteld en uitgelegd. De dames waren ook bijzonder enthousiast. Het was erg leuk en interessant om mee te maken en aan te horen. Dan is het tijd voor het aperitief en daarna gaan we aan tafel en genieten we van een heerlijk driegangen menu. Ondertussen zijn Theo en de mannen gearriveerd en ook zij genieten van een dergelijk menu maar uiteraard wel in een andere zaal. We kunnen elkaar niet zien, wel horen! Dan is het tijd om Ineke heel hartelijk te bedanken voor de prachtige dag die ze voor ons heeft georganiseerd. Er wordt nog bekend gemaakt dat de ’KNMC Koordamesdag’ op 11 maart 2015 in Wassenaar door Lenie Lommers zal worden georganiseerd. We nemen afscheid van elkaar nadat we tot de conclusie zijn gekomen dat het een heel erg gezellige dag is geweest, waarin we gezellig met elkaar hebben gesproken en elkaar weer wat beter hebben leren kennen.

Tineke de Vries-Visser

Reacties zijn gesloten.