KNMC Reünietocht 2013

Aangenaam kouten met een glas in de hand

In de ochtend van donderdag 23 mei 2013 verzamelt zich in het restaurant van de jachthaven Vennemeer een gezelschap dat niet alleen bestaat uit de bemanningen van de deelnemende boten. Ook zijn er een dertigtal gasten aanwezig, allen leden of oud-leden van de KNMC of hun partners, die het varen met een eigen boot hebben moeten afsluiten.

Oude kennissen komen elkaar soms voor het eerst na enkele jaren weer tegen. De stemming zit er dan ook meteen goed in en de koffie met gebak smaakt uitstekend. Welkomstwoorden worden gesproken door Nico Rooker, TTL, en door de Commodore, die zich de moeite heeft getroost speciaal daarvoor naar het Vennemeer te komen. De voorzitter prijst het initiatief en spreekt de hoop uit dat zich een opvolger voor TTL Niek Rooker zal melden.

Rond half elf verdeelt het gezelschap zich over de boten en wordt losgemaakt voor de eerste etappe, begunstigd door weersomstandigheden die beter zijn dan ons door de weervoorspellers beloofd was. Het is inderdaad wel tamelijk koud, maar de voorspelde regen blijft vooralsnog uit. De oorspronkelijk voorgenomen route, van de Kaag via Koudekerk naar de Braassem, kan niet worden gevaren omdat de Oude Rijn ter hoogte van de rijksweg A4 gestremd is. In plaats daarvan maakt het konvooi een rondje Kaag over ’t Joppe, langs Warmond, met een grote boog via de Dieperpoel naar het Spijkerboor en verder via de Ade naar de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Hier stuurboord uit en langs Oude Wetering naar de Braassem. Daar wordt aangelegd bij de jachthaven Noorderhem voor het voortzetten van de gesprekken onder het nuttigen van een drankje, en vervolgens van een welvoorzien lunchbuffet.

Het gezelschap verzamelt zich om half drie rond de vlaggenmast voor het maken van de groepsfoto. Vervolgens wordt weer ingescheept voor de terugtocht naar het Vennemeer. Nu wordt de Ringvaart van de Haarlemmermeer gevolgd tot bij de jachtwerf van Van Lent, de bouwer van mega-jachten (waarvan ditmaal overigens niets te zien is). Daar bakboord uit over de Kagerplassen. Hier wordt het konvooi toch nog even getrakteerd op de beloofde regen, zelfs vermengd met hagel. Dat duurt niet lang; de bui is over als er aangelegd moet worden.

De dag eindigde zoals die begonnen is: het gezelschap onder aangename kout en met een glas in de hand verenigd in de brasserie van de jachthaven Vennemeer. Vanzelfsprekend zijn er woorden van dank met een klein geschenk aan het adres van de schippers en hun maatjes, die deze reünie mogelijk hebben gemaakt door hun schip daarvoor beschikbaar te stellen en daaraan hun eigen vaarschema aan te passen. Tegen een uurtje of zes gaat ieder zijns weegs, waarmee deze tweede uitgave van de KNMC-reünie is afgesloten. De algemene conclusie: een geslaagde dag! De deelnemers zijn dan ook unaniem in hun mening dat ernaar gestreefd moet worden hier een traditie van te maken.

Henk Heijne Makkreel

Reacties zijn gesloten.