Klootschieten: leuk én leerzaam

Voor de bezoekers van het Openingsfeest die er de voorkeur aan geven actief bezig te zijn in de natuur, boven het rondlopen en proeven in een brouwerij, heeft de organisatie een ochtendje Klootschieten georganiseerd.

Klootschieten is een zeer oude sport die vroeger in vele delen van ons land is beoefend maar met uitzondering van Twente uit de belangstelling is verdwenen. Jammer, want het is een leuk spelletje. En, zoals het deze vrijdag wordt gespeeld, nog leerzaam ook!

Na een kopje koffie met appeltaart in het Theater Hotel wordt de elf deelnemers door een ervaren klootschieter van ’Twenthe Promotions’ de regels van het spel uitgelegd. Die zijn erg eenvoudig. Het spel wordt gespeeld op een normale zand- of asfaltweg en het is de bedoeling om in zo weinig mogelijk worpen met de kloot de baan (de weg) af te leggen. De kloot is een houten bal die doorboord is en met lood verzwaard. Meestal wordt er in teams gespeeld; zo ook bij ons, namelijk in twee formaties. Vanuit het hotel gaat het naar onze baan; de Gravenallee, op zo’n tien minuten lopen van het hotel. Deze 2,5 km lange allee is van oorsprong de jachtlaan van de havezate ’Huize Almelo’ die aan het begin ervan ligt. Deze inmiddels geasfalteerde weg is ideaal voor het spel omdat deze officieel niet toegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer, met uitzondering dan van de ’aanwonenden’. Gezien de vele auto’s die er gebruik van maken, moeten er echter wel héél veel mensen aanwonen…

Tijdens het spel passeren we het Kanaal Almelo-Nordhorn en gaan we door tot het Tolhuis Gravenallee. Hier is met goedkeuring bij Koninklijk Besluit van 1837 tol geheven; zelfs tot 1948! De prijs zal toen geen probleem meer zijn geweest; die varieert van twee cent voor een los paard of ezel tot acht cent voor de dan waarschijnlijk al niet meer rijdende diligences en postkoetsen met achttien personen. Het blijft deze ochtend niet bij spelen alleen. Op de terugweg wordt onze kennis over Twente getest aan de hand van vragen over de regio, de Twentse cultuur – waaronder het midwinterhoorn blazen en het klootschieten – én het Twentse dialect. Dit leidt er toe dat bij elk team een paar deelnemers meer interesse hebben voor Google op hun mobieltje, dan voor het spel. Maar ja, wie weet nu zonder digitale hulpbronnen wat de oudste stad van Twente is, tot wanneer er midwinterhoorn geblazen wordt, waar het grootste carnaval in Twente gevierd wordt en wat ’Maria waar ligt mijn bril?’ en een navelpiercing in het Twents is?!

Terug in het Theater Hotel blijkt dat elk niet goede antwoord door onze begeleider als één extra worp wordt gerekend. Team twee wint, ondanks het veel grotere aantal strafpunten, en gaat daarmee met de eer en een fles Twentse kruidenbitter aan de haal. Kun je nagaan hoe goed die het spel hebben gespeeld! Na een drankje trekken we weer via het gezellig drukke stadscentrum naar de boten. Het is een goed bestede ochtend geweest!

Ron van Akkeren

Reacties zijn gesloten.