Kids Maritiem 2014

WOUDRICHEM

Een buiige tocht met een zonnige diploma-uitreiking

Op het moment dat het zeven schepen tellende konvooi van Kids Maritiem Zuid, afdeling Woudrichem rond de klok van vijf uur weer aanmeert in de historische haven van dat Brabantse stadje, is het droog.

Wéér een kwartiertje verder slaagt de zon er zelfs in door het wolkendek te breken, waardoor Kids Maritiem hier in ieder geval een ouderwets zonnig slot krijgt. Prettig voor de fotografen van dienst. Het is immers veel leuker om mensen in het zonnetje op de foto te zetten. En de verschillende groepsfoto’s moeten nog worden genomen. Prettig ook voor alle deelnemers aan deze Kids Maritiem tocht. Het uitgebreid nabeschouwen wint absoluut aan kwaliteit als dat niet onder paraplu’s hoeft te gebeuren. Maar betekent dit alles dat deze Brabantse uitvoering van Kids Maritiem zonder dat slotzonnetje niet geslaagd zou zijn geweest? De gedachte alleen al wordt door KNMC’ers en hun partners, maar – belangrijker nog – door de deelnemende gezinnen én de chronisch zieke kinderen bijna weggehoond. Oók als de zonnige opklaring aan het eind van de vaardag was uitgebleven, was het ’natuurlijk’ weer een mooie dag geweest!

Dat één van de Kids Maritiem tochten van Zuid op deze tiende mei vanuit Woudrichem vertrekt, kan geen toeval zijn. Bijna (?) alle Toertochten waarvan Jan en Truus van der Aa als TTL-echtpaar fungeren, kennen immers die Historische Stadshaven als startpunt. Zo ook nu dus. Omdat de gasten de locatie niet kennen, fungeert Truus dit keer op de parkeerplaats als eerste begroetingspunt. Alle gasten worden door haar verwelkomd en vervolgens naar de historische werkschuur doorgestuurd, een aanwijzing die alle gezinnen direct opvolgen. Niet zo vreemd natuurlijk. Zoals vrijwel heel Nederland, kampt ook de Stadshaven van Woudrichem op deze ochtend met de nodige wateroverlast. En dan is binnen al snel binnen, nietwaar?

Na de in alle opzichten warme ontvangst (inclusief kopje koffie) worden de gasten bijgepraat. Door havenmeester Koos bijvoorbeeld. Het is aan hem om iets te vertellen over de geschiedenis van de historische haven. Een haven die, hoe historisch ook, in de huidige staat pas in 1998 (!) werd geopend. De oorspronkelijke haven was immers eeuwen geleden al dichtgeslibd en pas in de jaren negentig weer ’opgediept’ om de rivier bij hoogwater de ruimte geven. Na de feestelijke (her)opening op 29 augustus 1998 – door Prins Willem Alexander mét de Groene Draeck – duurde het nog een aantal jaren voordat de haven compleet ingericht was. Dat gebeurde mede dankzij Europese subsidie, waarmee maar weer eens is aangetoond dat Europa ook zo zijn goede kanten heeft…

Ook Ludo Lambrechts komt nog aan het woord. De Consul van het district Zuid stelt de club aan de gasten voor en doet dat met een gemak dat een jarenlange ervaring doet vermoeden. Niet waar natuurlijk. De eerste Belgische Consul van de KNMC is pas een paar maanden in functie, maar leert duidelijk heel snel. Dat belooft! Toertochtleider Jan van der Aa neemt vervolgens met alle aanwezigen het programma nog even door. De tocht spreekt voor zich. Van Woudrichem, via de Wilhelminasluis naar Heusden. En via dezelfde route terug. En dan maar hopen dat de weergoden een beetje willen meewerken als het konvooi aanlegt in Heusden. Want dat vestingstadje is in de zonneschijn natuurlijk veel leuker om even te ’bewandelen’ dan in de regen.

In de praktijk blijkt dat daar later allemaal enorm mee te vallen. Ondanks de regen besluiten veel schippers, kinderen en gezinnen daar de paraplu te trekken en Heusden in te gaan. Het stadje is dat bezoekje beslist waard. En even de benen strekken is natuurlijk ook lekker. Al helemaal voor de kinderen. Nu weten die natuurlijk ook dat er daar in Heusden vast wel iets op ze wacht. Toertochtleider Jan heeft in Woudrichem de mogelijkheid dat er daar een ijsje gaat worden genuttigd al aangestipt. En ook op de diverse schepen zal dat magische woord zijn gevallen. Hoezo, vol van de pannenkoeken, poffertjes dan wel broodjes onderweg: helemaal niet! Geen maag zo zwaarbeladen of er passen nog wel twee bolletjes ijs in…

Nog onderweg naar datzelfde Heusden vormt de sluis een eerder hoogtepunt van de trip. Dat is me wat, met al die grote schepen zo’n sluis in. Die enorme deuren, dat stijgende, of wat wegzakkende water. Een ervaring waarvoor je wel even naar buiten wil komen. Pluspunt is daarbij wel dat de regen die daarvoor en daarna met enige regelmaat best hard naar beneden komt, zich in ieder geval op de heenweg even inhoudt. Waardoor het daar in de sluis een gezellige boel wordt. Toeval, dat het juist op dat moment ’bijna droog’ is. Welnee! Het is toch niet meer dan normaal dat zelfs nijdige weergoden regelmatig respect kunnen opbrengen voor Kids Maritiem.

Na de sluis is het roer zichtbaar aan de gastkinderen van de KNMC-vloot. Het blijft een goede zaak dat de waterpolitie op dit soort dagen op andere wateren actief is. Of een oogje dichtknijpt. Want een objectief toeschouwer verdenkt de man aan het stuurwiel toch op z’n minst ervan dat hij het laatste uur een biertje of wat naar binnen heeft geklokt. Inderdaad, sturen is moeilijker dan je denkt. De goede kant opdraaien is één. Maar het duurt best even voordat het schip reageert. En, vervelender nog, als de boot de nieuwe richting aanneemt doet-ie dat ook fanatiek. En ja, dan moet er natuurlijk weer worden teruggedraaid. Maar: de kinderen leren snel. En Heusden wordt door alle schepen veilig bereikt. Zoals daarna ook weer met z’n allen in Woudrichem wordt aangelegd.

Daar vindt vanzelfsprekend ook de afsluiting van de tocht plaats, in dat al gememoreerde zonnetje. De diploma-uitreiking! Alle kinderen blijken hun Schippersdiploma te hebben gehaald. De meeste jeugdige schippers gingen daar ook wel van uit. Maar voor een enkeling (hoe jonger, hoe onzekerder) was het toch bepaald een opluchting dat ’ome’ John Waleveld ook voor hem of haar een diploma in de aanbieding had. En dat ook zij dat diploma onder applaus in ontvangst kunnen nemen. Waarmee het eind van Kids Maritiem in Woudrichem daadwerkelijk daar is. De gasten worden vanaf de parkeerplaats uitgezwaaid en het KNMC-gezelschap keert terug naar de schepen. Om wat later op de avond in restaurant De Stroming onder het genot van een hapje en een drankje de dag nog eens te evalueren. Het is al eerder gezegd. De impact voor de gezinnen die eens een dagje met een volledig verzorgde boottocht worden verwend, is groot. Maar ook bij de verwenners zelf gaat zo’n Kids Maritiemdag bepaald niet in de koude kleren zitten!

’Ervaringsdeskundigen’ aan boord van de La Rhenane

Op de La Rhenane van Henk en Ida de Groot blijken met vader Jeroen, moeder Angelic en dochters Sabine (11) en Melanie (9) ’ervaringsdeskundigen’ aan boord te zijn gestapt.

Ze waren er met z’n viertjes immers al eerder bij, bij Kids Maritiem. Drie keer zelfs! Eenmaal werd vanaf Biddinghuizen gevaren, één keer vanaf Huizen en nu dus vanuit Woudrichem. Jeroen: ’We wonen in Houten, lekker centraal, dus we hebben de luxe dat we ons vertrekpunt redelijk zelf kunnen uitzoeken. En omdat we het leuk vinden om steeds een ander traject te varen, doen we dat ook.’ Of de dochters daar ook zo over denken? Jeroen, lachend: ’Het maakt die meiden niet zoveel uit. Als ze maar kunnen varen. En als ze maar kunnen sturen. Dan hebben ze het helemaal naar hun zin.’ Dat blijkt! De dames zijn meer dan enthousiast. Of ze nu beneden zijn, of bij schipper Henk – de vreugde spat er vanaf. Dat de kapitein heel aardig met kinderen blijkt te kunnen omgaan én heel wat grappen kent en vertelt, werkt absoluut mee. Het is een grote vrolijke boel. Dat de oudste van beide meisjes het op deze wereld moet stellen zonder longslagader, een vooralsnog nog niet-operabele aandoening, waardoor zij conditioneel uiterst zwak is, je merkt er op het schip helemaal niets van. En als de twee meiden, eenmaal terug in Woudrichem, laten weten best ook nog wel een nachtje op het schip te willen logeren, dan weet iedereen genoeg. Het is wéér een mooie dag geweest!

Sturen, daar gaat het om!

Of Kids Maritiem afhankelijk is van goed weer, van een stralend zonnetje? De praktijk wijst op 10 mei op de Grand Cru van John en Jeannette Waleveld al snel uit dat dat niet zo is.

Natuurlijk, Kiano van zes, Rico van acht en Jordy van veertien hadden het helemaal niet erg gevonden als ze lekker in het zonnetje buiten hadden kunnen zitten. Maar nu dat niet kan, genieten de drie kinderen van moeder Ilona en vader Walter gewoon volop binnen van de trip. Dat Rico en Jordy lijden aan XLA, een afweerstoornis die wordt gekenmerkt door ernstige en recidiverende voornamelijk bacteriële infecties, het deert hen deze dag evenmin. Er wordt voluit geglunderd. En dat is nog voordat de pannenkoeken en de poffertjes ten tonele verschijnen. Waar ze als enige wel wat onrustig van worden: het feit dat schipper Waleveld het stuur maar niet overgeeft aan zijn ’matrozen’. Want, ze weten dat dat moment komt. Ze voeren al eerder mee met Kids Maritiem en waren toen toevallig ook al aan boord van de Grand Cru! Maar: na de sluis is het dan ’eindelijk’ zover. Met de echte schipper als controleur aan hun zijde wordt er afwisselend gestuurd door de jongens en ziet iedereen dat het echt helemaal goed is. Wat ook wordt beaamd door vader en moeder. ’Ze vinden het schitterend om mee te gaan, vooral omdat ze ook mogen sturen. Toen bekend werd dat Kids Maritiem dit jaar weer zou worden gehouden, riepen ze ook direct dat ze weer mee wilden.’

ROTTERDAM

Een echt feestje in de haven

Alle gezagvoerders van de deelnemende schepen staan om 10.00 uur bij het Havenkantoor van de City Marina Rotterdam klaar om de gasten te begroeten. Om half twaalf vertrekken we naar de schepen.

Havenmeester Jan Willem Kranendonk heeft weer veel medewerking verleend. Zo zorgt hij voor gratis parkeerkaarten en ook stelt hij de deelnemende schepen vrij van twee nachten havengeld. Super! En over super gesproken: de Supermarkt Jumbo heeft voor alle kinderen een Jumbotas beschikbaar gesteld waarin fruit, snoepgoed en een speeltje zitten! Omdat een Rondje IJssel er door de weersomstandigheden niet in zit, heeft TTL Chris op donderdagmiddag contact opgenomen met het Haven Coördinatie Centrum Rotterdam of er nog een mogelijkheid is om door de Rotterdamse havens te varen. Henk de Haan geeft groen licht, en dat is uitzonderlijk. Recreatievaart in de havens – daarvoor wordt maar zelden een vergunning verstrekt. Daarbij zorgt De Haan ook nog eens voor begeleiding door de RPA2 (die regelt de gehele tocht met blauwe zwaailichten en al het scheepvaartverkeer) en zet de Havendienst ook de RPA 13 nog in. Die geeft tot tweemaal toe een spuitshow, waarvan vooral de tweede imponerend is. Het schip verdwijnt volledig uit het zicht door het waterscherm. Ondanks het weer wordt er door iedereen enorm genoten van de wereldhaven waar wij wél doorheen mogen varen. Met dank aan Henk de Haan, de radar/marifoonposten en niet te vergeten de bemanningen van de RPA 2 en RPA 13. Tekenend voor de oprechte belangstelling is wel dat de kapitein van de RPA 2, John, vanaf zijn huisadres nog even informeert of alles naar wens is geweest! En dat is het! De bemanningen sluiten de dag dan ook voldaan af met een gezellig samenzijn in het bij veel KNMC’ers bekende restaurant ’The Mayflower’ van ons lid Jos de Ruijter en zijn echtgenote Winanda.

GRONINGEN

Blij en voldaan huiswaarts

Er liggen vijf KNMC-schepen in de Reitdiephaven in Groningen afgemeerd, klaar voor Kids Maritiem.

De tocht zal evenwel slechts met vier schepen worden gevaren. Twee gezinnen hebben moeten afzeggen. De Mascotte van de familie Wiersema krijgt vrij. De Wybrigtje, Oase, Skagerak en Notre Desir (onze TTL) gaan wel op pad. Er wordt zaterdag om tien uur verzameld. Er is natuurlijk een lekker kopje koffie en wat fris voor de kinderen. Om half elf springen de lichten in de haven op groen en kan er worden gevaren. Er zijn met de post Groningen goede afspraken gemaakt en de bruggen worden ook keurig op tijd bediend. Alleen: voor twaalf uur komen we Groningen niet uit! Dat wordt dus een uurtje wachten in de Oosterhaven voordat we verder kunnen. Jammer, maar er is op de schepen genoeg te doen en te bespreken. De Consul van Noord vaart voorop. Via kanaal 77 vertelt hij veel over Groningen. Na de lunch zetten we koers naar het Eemskanaal waar de kinderen het roer kunnen overnemen. Halverwege het kanaal zijn we gekeerd en gaan we weer richting Oostersluis. Vervolgens varen we het Starkenborghkanaal in richting Dorkwerdersluis. Post Lauwersoog wordt tijdig opgeroepen en bij aankomst staat de sluis al voor ons open. Om half vier meren we weer af in de Rietdiephaven. Daarna met de families naar de lunchroom De Buurman waar we met z’n allen hebben genoten van chocolademelk met slagroom en een snackje. De kinderen zijn allemaal nog enthousiast over het sturen. En ze vinden het ook heel erg leuk dat ze nog voor de marifoon actief zijn geweest. Na het uitreiken van de Schippersdiploma’s keert iedereen met een blij en voldaan gevoel huiswaarts.

ROERMOND

De regen? Die deert niemand!

Kids Maritiem Roermond begint op de (vrijdag)avond voor de (zater)dag. In restaurant Nautilus.

Daar heet André Suntjes de deelnemende schippers en schippersen van harte welkom en worden de kinderen en bijbehorende gezinnen over de schepen verdeeld. In datzelfde restaurant waar we die avond ook van een heerlijk diner hebben genoten, wordt de volgende ochtend om 10.00 uur verzameld. Het regent en dat zal het de rest van de dag ook blijven doen. Maar dat deert niemand. De gezellige kinderen met hun ouders hebben de dag heel leuk gemaakt! We beginnen de kennismaking met koffie en Limburgse vlaai, aangeboden door het restaurant! Er zijn helaas drie afmeldingen. De Vrouwe Janny en Dorjan hoeven niet te varen gaan met de Sea Eagle en de Kaaiman mee. Nadat we met vier schepen de haven zijn uitgevaren gaan we naar sluis Linne. Dat is al leuk wanneer je dat voor het eerst meemaakt. Na een rondvaart over de ruime omgeving bij Maasbracht en Stevensweert geeft de TTL aan dat het lunchtijd is en dat de kinderen zo een toetje krijgen aangeboden. Bij het restaurant waar we hebben afgemeerd, mogen de kinderen zelf een ijsje maken. Klasse! Na nog een klein rondje in de regen, meren we om half vijf af in de haven. In het restaurant nemen we afscheid, nadat André Suntjes iedereen heeft bedankt en de schippersdiploma’s heeft uitgereikt. Ook de Toertochtplaatjes van Kids Maritiem 2014 wisselen van eigenaar. Met dikke kussen nemen we afscheid. Het was voor allen een geslaagde dag. Wederom genieten we die avond van een gezellig en goed diner. En als dan ook op het Songfestival nog de tweede plaats wordt behaald, kan de dag helemaal niet meer kapot!

HARDERWIJK

Een voorrecht om zo’n dag te mogen verzorgen

Het is een herfstachtige voorjaarsdag als de aan Kids Maritiem deelnemende schepen verzamelen in de haven van Harderwijk.

De Ravelijn moet uit Lemmer komen en heeft besloten door de polder te gaan, omdat over het IJsselmeer onder deze weersvoorspellingen niet verantwoord is. Om 18.30 uur arriveert het schip bij de Roggebotsluis. Tegen 20.30 uur sluiten Harry, Jan en Lies bij ons aan. De voorspellingen voor de zaterdag beloven niet veel goeds. Er zijn zelfs enkele ouders die bellen met de vraag of het allemaal wel doorgaat. We kunnen ze geruststellen. Op de vroege ochtend valt het allemaal enorm mee en rond tien uur zijn alle ouders en de kinderen in de haven. Vandaar lopen we naar ’t Rookerijtje waar we gezamenlijk koffie met wat lekkers drinken en de kinderen worden getrakteerd op limonade, met vanzelfsprekend ook wat lekkers. Tijdens de koffie krijgen de kinderen hun Kids Maritiem pet en wordt iedereen op de hoogte gesteld van het

programma van die dag. We gaan varen naar Elburg, waar we ontvangen worden door Laura van der Linde en KNMC-lid Diederick van Wijk van het KNRM station Elburg.

Een geweldig welkom daar in Elburg met limonade, koffie, cake en stroopwafels; het was in één woord af. Daarna houdt Laura een boeiende presentatie wat de KNRM is en doet. Met verhalen van spannende acties weet zij de aandacht van ouders en kinderen heel goed vast te houden want het is doodstil in het station. Natuurlijk wordt het nog spannender als we wachten op de terugkomst van de reddingsboot Evert Floor, die is uitgerukt voor een actie. Want weer of geen weer: we hebben toch twintig kinderen en hun ouders die heel graag eens met zo’n snelle rib mee willen varen. Want wat is er nu mooier dan met zestig kilometer per uur over het water te stuiven?! Dus gaan de reddingsvesten aan waardoor het er allemaal heel professioneel uitziet. En gelukkig, al snel horen we het zware geluid van de motor en langzaam glijdt de reddingsboot het botenhuis in. Zeer indrukwekkend met natte mannen in pakken met reddingsvesten aan en helmen met vizier op.

De eerste tien mogen mee en bij terugkomst horen we dat de reddingsboot weer in actie moet komen omdat er een jachtje bij een ondiepte is vastgelopen. Vlug gaat de tweede groep aan boord en wordt een kort tochtje gevaren, waarna de Evert Floor weer echt in actie komt. Theo bedankt Laura en Diederick voor hun medewerking en mooie presentatie en na een luid applaus gaan we weer aan boord voor de terugtocht naar Harderwijk. Inmiddels is de wind toegenomen tot ongeveer 6 Beaufort (met stevige buien) maar dat maakt het voor de kinderen alleen maar spannender, vooral in het licht van acties van de KNRM. In Harderwijk afgemeerd, gaan we weer naar ’t Rookerijtje waar wederom limonade en (voor de ouderen) een wijntje met een hartig hapje klaarstaat. Dan krijgen alle schippers de gelegenheid om te vertellen of de kinderen bij hem aan boord hun schippersdiploma hebben verdiend en waarom dat zo is. Onder luid applaus blijkt dat alle kinderen cum laude zijn geslaagd. Daarna bedankt Theo alle schippers en worden de Toertochtplaatjes overhandigd. Reden voor alle kinderen om op hun beurt luid te applaudisseren!

Dan naar de Vischpoort voor de groepsfoto, waarna we afscheid nemen van ouders en kinderen. Een afscheid waar bij sommige ouders de emotie zichtbaar is. De uitspraak: ’Bedankt voor deze onvergetelijke dag en veel succes met Kids Maritiem’ zegt eigenlijk alles over wat kinderen, ouders en onze schippers hebben beleefd en gevoeld. Wat een voorrecht om in staat te zijn en deze gezinnen een prachtige dag te bezorgen! ’s Avonds hebben de schippers en hun bemanningen de indrukken van die dag de revue nog eens laten passeren. En de conclusie was duidelijk: een geweldig evenement dat zeker doorgang moet vinden!

Theo van Catz

Reacties zijn gesloten.