Introductie Nieuwe LedenTocht

Nieuwe leden beleven ‘geweldige dagen’

Eind augustus, begin september is weer de inmiddels toch wel traditioneel geworden Introductie Nieuwe Ledentocht en Snuffelstage gehouden. Onder de schepen die meevaren, de Marion V van Lex en Thea Ekkers. Thea tekent voor de uitdaging die het eerste Toertochtverslag toch wel mag worden genoemd.

Voor ons begint de Nieuwe Ledentocht al wat eerder. We vertrekken op woensdag vanuit onze haven in Brielle en varen via Gorinchem naar Leerdam. In de jachthaven aldaar worden we opgevangen door twee leuke mannen. We krijgen het een en ander over Leerdam te horen, een plaats waar we met onze boot nog nooit zijn geweest. Het is een leuk stadje waar ze nog steeds glas blazen en ook een museum hebben. Wij strijken neer op een terras tegenover de jachthaven en genieten maar weer eens van de zon. Maar we moeten wel snel terug naar de haven. Daar krijgen wij een ontmoeting met andere nieuwe leden. Piet en Anne-Marie zijn er gelukkig. Helaas zijn er drie afvallers niet aanwezig, maar op pad gaan met een klein clubje is ook gezellig. Gezamenlijk gaan we vervolgens met de taxi op pad. We genieten van een mooie rit door het polderlandschap van de Alblasserwaard, richting Noordeloos. De ‘Gieser Wildeman’ met meester kok René Tichelaar, en wijnmeester Danny Dwarswaard is ons doel. Het wordt een mooie, culinaire avond. Om half elf zijn we terug in de jachthaven. Moe maar voldaan gaan we richting kooi.

Zaterdag verzamelen we om negen uur op de kade voor een bezoek aan het kantoor van de KNMC. Daar worden we opgewacht met koffie en gebak. Het Winkeltje is ook open. Vlaggen, wimpels, overhemden, spelden, stickers – alle clubartikelen zijn te koop. Na de inkopen keren we terug naar de haven om vervolgens snel naar Woudrichem te vertrekken. Zo varen we weer op de Linge door een prachtig natuurgebied om rond de klok van één in het historische stadje Woudrichem aan te leggen. De huidige gemeente is op 1 januari 1973 ontstaan door het samengaan van Woudrichem met Almkerk, Andel, Giessen en Rijswijk. Woudrichem wordt – als bekendste en tevens oudste kern van de nieuwe gemeente – de ‘nieuwe’ naam. Op een lijst met goederen van de St. Maartenskerk te Utrecht uit 1866 komt de naam ‘Walricheshem’ al voor, waarmee Woudrichem zou zijn bedoeld. Het feit dat de huidige hervormde kerk voor de Reformatie aan Sint Martinus was toegewijd, maakt deze hypothese aannemelijk.

Om 14.00 uur lopen wij naar het pontje en passeren huis van Dokter Tinus. De opvallende plattelandsdokter van de televisieserie (hij kan niet tegen bloed) huist in een historisch pand aan de dijk. We krijgen vervolgens uitleg over de drie rivieren die hier bij elkaar komen en stappen uit bij Slot Loevestein. Onder begeleiding van een vrouwelijke gids wordt de geschiedenis over Hugo de Groot nog eens verteld en zo krijgen onze hersenen weer eens een training. Na de rondleiding even iets drinken en weer terug naar het pontje naar onze schepen.

De volgende ochtend zetten we koers naar Heusden, ook al zo’n historische stad. Met de vesting Heusden, Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en de Maas heeft de gemeente Heusden enkele toeristische trekpleisters van formaat in huis. Maar er is daar meer te doen. Denk aan de vele mooie fietsroutes over dijken en door polders, maar ook aan de prachtige natuurgebieden zoals het Vlijmens Ven en de Haarsteegse Wiel.

In jachthaven De Wiel krijgen we een ligplaats aangeboden, waarna we om half vier naar de Kookstudio Van Dijk vertrekken. Daar gaan de mannen onder leiding van de kok koken. Heel grappig! Ze krijgen een schort voor en worden naar de keuken begeleid, waar ieder een taak krijgt toebedeeld. Zo kunnen wij dames ook eens zien hoe onze mannen een diner bereiden. Ze gaan enthousiast aan de gang met pannen, planken en messen. Het gaat allemaal goed gelukkig, er hoeft geen EHBO aan te pas te komen. Alles smaakt prima – een applaus voor de koks Piet, Oeds, Ronald, Henk, Lex en Ton. De dames hebben genoten van jullie kookkunst!

We zetten onze tocht op maandag 2 september voort richting Hank, een dorp in de Nederlandse gemeente Werkendam. Het telt zo’n 3700 inwoners en ligt aan de rand van de Biesbosch in het Land van Altena. In 1188 werd dit gebied voor de eerste maal ingepolderd. Hank is ontstaan als nederzetting aan de dijk van Zuid-Hollandse Polder (later Nieuwe Dussense Polder), die in de 17e eeuw tussen Werkendam en Dussen is aangelegd om het gebied opnieuw te kunnen inpolderen. Met Nieuwendijk behoort Hank tot de jongste dorpen in het Land van Altena. Hank is in de oorlog grotendeels verwoest. Na de wederopbouw krijgt Hank in 1953 ook nog een klap door de watersnoodramp. Door de aanleg van de Deltawerken heeft de haven van Hank haar verbinding met de Biesbosch verloren. De huidige haven van Hank ligt op een andere locatie en heeft een sterk recreatief karakter. Wij stappen daar op de fluisterboot en maken een vaartocht door de Biesbosch. Eenmaal aan boord van de fluister komen de borrelhapjes, het bier en de wijn tevoorschijn. De leiding heeft ook overal aan gedacht. Het is een gezellige boel aan boord van de fluisterboot. Na een tijdje varen met veel uitleg gaan we van boord voor een rondleiding bij een oude boerderij. Dan maken we de rondvaart af en keren we terug naar de haven van Hank. Het is weer een bewogen dag geweest, maar we zijn er nog niet.

Om 18.30 uur staat de Hank-O-Tief voor en brengt ons naar Restaurant ‘De Phoenix’ waar we gaan beugelen en barbecuen. Wat een gein: eerst met de trein en daarna oeroude spelletjes spelen onder het genot van een hapje en een drankje. Voordat we gaan beugelen wordt het spel eerst uitgelegd, daarna gaan twee teams de strijd aan met elkaar. Het is een echt dorpsspel dat fanatiek gespeeld wordt. En dan die regels. Maak ik in de tweede ronde (na een pauze met saté en patat) eindelijk eens een score, gaan de punten naar de tegenpartij! Het zal er wel mee te maken hebben gehad dat er iets niet door de beugel kon. Ingewikkeld spel dus, maar ontzettend leuk! We blijven maar spelen en eten, tot uiteindelijk de winnaars uit de bus komen. Jacqueline Dreijer en Oeds Gesman zijn de kampioenen van 2013. Moe maar voldaan gaan we met de Hank-O-Tief terug naar de haven. Het programma voor dinsdag blijft beperkt tot een vaartochtje van een kleine drie uur. Het doel: de haven van de Koninklijke Dordtsche Roei- en Zeilvereniging. Na te hebben afgemeerd gaan we lunchen en genieten van de stad. Dordrecht heeft veel te bieden op het gebied van kunst en cultuur. Veel galeries, antiquariaten, kunst-, antiek- en curiosawinkels, musea en het oudste tekengenootschap van Nederland, Pictura. Maar ook op het gebied van theater, kunsteducatie en historie er is er genoeg te beleven in de stad. Te veel om in een keer te ontdekken!

Vandaag, woensdag, varen we mee op het schip De Gouden Leeuw van Oeds en Gerda. Zij brengen ons naar Vessel Traffic Service (VTS). Eenmaal aangekomen stappen wij, ‘gewapend’ met taart, van boord. Wij worden hartelijk welkom geheten, krijgen een film te zien en daarna volgt een rondleiding die eindigt in de Controlekamer van Vessel Traffic Service, die een druk vaargebied controleert. Rondom de Drechtsteden Sliedrecht, Dordrecht en Zwijndrecht komen immers de corridors Rotterdam-Duitsland en Rotterdam-België samen. Op de grote kruisingen aldaar worden de verkeersstromen begeleid door de regionale verkeerscentrale Dordrecht (RVC). Er zijn zo’n 175.000 tot 250.000 scheepsbewegingen per jaar. De medewerkers zijn altijd met twee personen aan het werk in een 24-uurs bezetting. Het is een indrukwekkende rondleiding waarbij we veel informatie meekrijgen en ook nog eens veel vragen kunnen stellen. Na ook van de zijde van Rijkswaterstaat nog te zijn bijgepraat, gaan we terug naar Dordrecht. Een zonnig terrasje volgt nog, waarop we het elfde kleinkind van Piet en Anne-Marie (op de foto) kunnen bewonderen; het is wederom een formidabele dag geweest!

Donderdag 5 september en alweer de laatste dag van deze tocht. Om kwart over negen stemmen we weer af op kanaal 72 voor de traditionele ochtendgroet en de eventuele instructies. We vertrekken naar Rotterdam, de City Marina. Een tocht van 23 kilometer. Circa twee uur later komen wij in de haven aan. We gaan lunchen bij de ‘Pirate’,met uitzicht op de jachthaven. Lex neemt een uitsmijter zalm, ik een Broodje Hef. Je kan daar sowieso terecht voor een broodje. Ze hebben wel 27 verschillende broodjes, zoals de Hef, de Zwaan en de Entrepo. Allemaal broodjes die met Rotterdam te maken hebben. Na de lunch gaan we terug aan boord waar we een stroomstoring moeten oplossen. Geen probleem. Nu even genieten van onze rust en ons voorbereiden op de avond die komen gaat.

Om half zeven wordt er verzameld en lopen we naar ‘The Mayflower’, geen onbekende gelegenheid voor de KNMC. De eigenaar van The Mayflower is immers ook lid van de KNMC. Bij binnenkomst staat de tafel voor tien personen al keurig gedekt. We worden hartelijk welkom geheten door Jos de Ruijter. Er volgt een overvloedige en lekkere maaltijd. Na het dessert neemt Ton Sieling het woord en vraagt hoe de nieuwe leden de Toertocht hebben ervaren. Het antwoord is duidelijk. Het was mooi en geslaagd en er is volop respect voor de organisatie. Na het ontvangen van de Toertochtplaatjes voor in het schip gaan we gezamenlijk weer terug naar de haven. We nemen afscheid van elkaar met een warme handdruk en een flinke kus. Als ‘beloning’ brengt Lex bij allen nog een fles wijn en bier als teken van dank voor de geweldige dagen die wij als nieuwe leden hebben mogen ervaren.

Thea Ekkers

Reacties zijn gesloten.