Geslaagde Pinkstertocht Noord rond Hemelvaart

Omdat onze Consul Noord en tevens Toertochtleider Joop Helder op weg moet naar Normandië , houden de Noordvaarders dit jaar omstreeks Hemelvaart hun Pinkstertocht.

Met vijftien aangemelde schepen blijkt de belangstelling weer ouderwets groot . Helaas moeten de Coco M van Cees en Corrie Meijburg en de Mergus van Hans en Hanneke Schriel wegens ziekte afhaken. De tocht is deze keer gepland van Grouw naar Lauwersoog. Op 26 en 27 mei meren de deelnemers af bij het Trije Hûs een bekend restaurant op een eilandje in Grouw, dat alleen per schip (of pontje) bereikbaar is. Ondanks de vele buien wordt het een gezellige avond met een borreluurtje en een smakelijk driegangen diner.

Op woensdagmorgen vertrekken we om half tien in twee kolonnes naar Garnwerd, een afstand van 60 kilometer, waar we rond half vier arriveren. We hebben onderweg maar één buitje, alleen duurt die wel de hele dag. Het havenrestaurant is modern van opzet en de spijzen en dranken zijn uitstekend. Donderdag, Hemelvaartsdag. Het zonnetje schijnt, maar een keiharde wind dwars op de schepen doet onze TTL besluiten het vertrek een uurtje uit te stellen. Daarna volgt een mooie tocht over het Reitdiep, Zoutkamp, Lauwersmeer, door de Robbengatsluis naar de visserijhaven van Lauwersoog. Het afmeren is best lastig, mede door het niet nakomen van gemaakte afspraken door de havenmeester en de grote drukte in de haven. Veel deelnemers bezoeken een van de overvolle visrestaurants voor een hapje of een drankje.

Vrijdagmorgen liggen twee historische schepen voor ons klaar voor een tochtje naar het eiland Schiermonnikoog. Het zijn een reddingsboot met twee motoren van 140 pk en een oude vissersboot. Het weer werkt vandaag mee, een heerlijk zonnetje en een kalme zee. Na een uurtje varen arriveren we op Schiermonninkoog en worden we opgewacht door twee huifkarren. Elke kar wordt getrokken door twee enorme Belgische paarden. Van tweemaal 140 pk naar twee maal 1 pk…

Wat dan volgt is een avontuurlijke tocht over het eiland. Het is af en toe best spannend als de koetsier bij een heuvel zijn paarden in galop zet en nietsvermoedende toeristen de berm invluchten voor dit naderende geweld. Onderweg wacht ons nog een verrassing. Bij hotel Duinzicht worden manden met broodjes, koffie, soep en fris ingeladen die, onderweg bij een picknikstop in de duinen met smaak worden genuttigd. Na in het dorp nog een terrasje te hebben bezocht brengt een bus ons weer naar de boten. Daar wordt gewisseld van reddingsboot naar vissersboot en na een uurtje varen wordt Lauwersoog weer bereikt. Hier wordt een steigerborrel georganiseerd waarbij door sommige dames lekkere hapjes worden gepresenteerd.

Op zaterdag volgt de langste dag. Niet de de landing in Normandië, maar onze terugtocht van Lauwersoog naar Terherne. Onder stralende omstandigheden leggen we de tachtig kilometer lange terugtocht af. We starten om kwart voor acht ’s ochtends en arriveren tond de klok van half zeven. Een mooie tocht door een afwisselend landschap en mooie steden zoals Dokkum en Leeuwarden. De zeer geslaagde Pinkstertocht wordt afgesloten met een smakelijk diner in Eetcafe Portunus en vanzelfsprekend ook met een hartelijk woord van dank aan de organisatoren van deze vervroegde Pinkstertocht, Joop en Janny Helder.

Dicky en Constant Emondt

Reacties zijn gesloten.