Fiets-, Vaar- en Zwerftocht

Drie boten hebben plezier voor tien

Na het Openingsfeest begint onze fiets- en vaartocht. We gaan met drie boten. Wij beginnen met een gezellige bijeenkomst bij Leun en Hennie aan boord om kennis te maken met Leo en Bep. Het is Koningsdag, we hebben overdag verder geen activiteit.

’s Avonds eten we in restaurant Casa Santa Maria in Almelo. Een echte aanrader. Het eten is voortreffelijk. De volgende dag moeten wij eerst de boten verhalen, daarna gaan we fietsen. Er is een rondje gepland via Albergen, Tubbergen en terug naar Almelo, maar het weer laat ons in de steek. Het begint na een half uur helaas te regenen, dus gauw regenkleding aan en doorzetten. Onderweg koffie gedronken en soep met brood bij ’t Vossenveen te Albergen. Een leuke locatie, smederij en een prachtige tuin met kunstvoorwerpen. We korten het rondje in naar 24 kilometer.

Op maandag vertrekken we uit Almelo, richting Coevorden. We hebben problemen bij de eerste brug. De slagbomen weigeren en dan kan de brug niet open. Na drie kwartier worden de monteurs als verkeersregelaars ingezet, zodat de boten er door kunnen. Het zijn er inmiddels 15 geworden. Vanuit Coevorden fietsen wij een leuk rondje. Met koffie in Gramsbergen en lunch in Hardenberg. Onderweg hebben we een bezoek gebracht aan de Buffelfarm Kelder in Radewijk. De waterbuffels komen oorspronkelijk uit Afrika en Azië. Bij Kelder komen ze uit Italië. Een waterbuffel kan vijftien tot twintig jaar oud worden. Net als een koe heeft een buffel vier magen om gras te verteren. Zij hebben echter een andere graastechniek: ze hebben een gladde tong en knabbelen met de voortanden aan het groen. Bij de boerderijwinkel wordt natuurlijk buffelkaas gekocht en verse asperges, zodat op alle boten een aspergemaaltijd wordt klaargemaakt. De volgende dag een korte vaartocht naar Erica. We meren af voor het buurtcafé De Spot, waar ’s avonds wordt gegeten aan de stamtafel en waar wordt gedart. Geen van ons zessen heeft ooit met pijltjes gegooid, maar eens moet de eerste keer zijn. Wij hebben enorm veel plezier gehad en daar gaat het om. We hanteren een andere puntentelling dan de kampioenen. Wij beginnen bij nul en kijken na tien rondjes wie de meeste punten heeft. Eddy is de kampioen. Hij gooit zelfs een bullseye!

Hierna richting de nieuwe Veenroute. Dit kanaal is nog maar twee jaar klaar, erg mooi aangelegd met zelfs een twee-trapssluis. Je moet geen haast hebben, maar het is zeker de moeite waard. Daarna kom je in het Veenpark, waar wij twee nachten zijn gebleven. In het Veenpark zijn nog elke dag de bakker, kruidenier en de klompenmaker aan het werk in hun bedrijfjes. Voor de bakkerij is begin van de ochtend en de namiddag elke dag het hek een uur open, voor de verkoop van het brood voor de omliggende dorpen. Met de veentrein rijden wij door het veengebied en ook naar een veenput voor een demonstratie hoe ze vroeger turf hebben gestoken. Al met al een geslaagde dag, ondanks dat de regen met bakken uit de lucht kwam…

Vandaag naar Musselkanaal, met veel sluizen en bruggen. We passen er soms met z’n drieën niet in, dus de laatste moet dan wel even wachten. Gelukkig is het nog niet zo druk, dat is in de zomermaanden wel anders. ’s Avonds uitgenodigd bij Bep en Leo om te racletten. Nog nooit eerder gedaan, je krijgt een pannetje en een dikke plak kaas erin om te verwarmen. Bep heeft er gepofte aardappel, augurkjes en zilveruitjes bij en een lekkere wijn en zo is het weer een reuze gezellige dag.

De volgende dag fietsen richting Emmen. Mooie bospaden, echt Drents en prima weer. Maandag richting Stadskanaal, een korte afstand denken wij. Maar aan de steiger waar men water kan tanken ligt alles vol en zelfs al dubbel. Vanaf Musselkanaal is er namelijk een sluis gestremd, wij zijn de laatsten die dag die daar door mogen, dus blijft alles in Stadskanaal liggen. Hennie neemt contact op met Bertus, de havenmeester in Veendam, en vraagt of het mogelijk is onze drie boten in Veendam te ontvangen. Het is inmiddels drie uur geworden. Bertus zegt dit toe. Dus nog eens vier sluizen en 31 bruggen om in Veendam te komen. Met drie brugwachters die om beurten een brug openmaken en zo zijn wij nog op tijd in Veendam. We zijn toch wel moe en hebben geen zin in koken, dus lekker naar de Chinees. De volgende dag gefietst en boodschappen gedaan. En water getankt, dat is wel nodig ook, omdat wij in Stadskanaal niet hebben kunnen tanken. Er is inmiddels een verzoek gekomen van Consul Noord Joop Helder of het mogelijk is dat de Mascotte aan Kids Maritiem meedoet. Dit in verband met een afzegging. Onze tocht eindigt in Briltil en Kids Maritiem verzamelt in de Reitdiephaven in Groningen. Leun past het programma wat aan en woensdag varen wij naar Groningen. Eindelijk weer groot water. Natuurlijk met aanleggen in de Oosterhaven een hoosbui, maar alles went. `s Middags Groningen bekeken en wat inkopen gedaan. Het is onze laatste vaardag.

Maar eerst naar de Oostersluis, waar wij met twee vrachtschepen geschut kunnen worden, totdat er nog een vrachtboot komt. Deze maakt toch wat bezwaar, dat hij niet mee kan, omdat de sluiswachter ons heeft toegezegd dat wij mee mogen. De stuurman van de laatste boot zegt: ’Zij hebben vakantie en dit is mijn brood’. De sluiswachter reageert: ’Die plezierjachten hebben die boten gehuurd voor duizend euro per week en zijn met vakantie???’ Hij houdt voet bij stuk: wij mogen mee. Dus op naar Briltil, voor velen vast wel bekend, denk ik. Daar is het bekende restaurant Andre Dokter. Onze laatste avond is ook super gezellig. We hebben veel gelachen en hebben Leun en Hennie bedankt voor de geslaagde tocht. Ondanks dat wij maar met drie boten waren, hebben wij plezier voor tien gehad. Het is goed dat de laatste fietsdag niet doorgaat. Op vrijdag stormt en regent het. We hebben in totaal 165 kilometer gefietst.

Tina Wiersema

 

Reacties zijn gesloten.