De Voorjaarstocht

We beginnen dit jaar met vier ligdagen

Onze Voorjaarstocht begint op zondag 28 april, de dag na een heel geslaagd Openingsfeest in het Amsterdamse Okura Hotel. Het is een speciaal begin voor een Toertocht. Er is immers besloten dat we vanwege het Kroningsfeest op 30 april nog een paar dagen in de Amsterdam Marina blijven liggen. Met andere woorden: pas op de vierde dag staat onze eerste vaardag gepland…

Dat neemt niet weg dat we ook die eerste dagen van een klotserig begin kunnen spreken. Het water in de nieuwe Marina is, vanwege het ontbreken van een damwand, en door de voorbij varende vrachtschepen bepaald onrustig te noemen. Maar ja, daar hebben we een boot voor.

We staan op die al gememoreerde zondag de 28ste al om kwart over negen met z’n allen klaar op de kade om met de bus naar het Rijksmuseum te gaan. Een goed idee van Fred om vroeg te gaan, gezien de drukte in het ’Rijks’. We verdelen ons in twee groepen en gaan elk met een gids het museum verkennen. Zodra je binnenkomt is het al heel indrukwekkend! Natuurlijk is het onmogelijk alles te bekijken in een paar uur. Maar door het enthousiasme van onze gids die ons mee neemt naar Oude Meesters uit de 17de eeuw en het nautisch gedeelte van het museum krijgen we de smaak te pakken en zullen we zeker terug komen. Na de rondleiding kan iedereen nog zelf op ontdekking gaan. In het restaurant (leuke bediening) kan een lekker kopje koffie worden gedronken of beneden in de museumwinkel een souvenir gekocht.

Om één uur vertrekt de bus weer naar de jachthaven. Niet iedereen maakt daar gebruik van, maar trekt Amsterdam in. Daar is het gezellig. Alle voorbereidingen voor de kroning zorgen voor een leuke drukte en een heerlijk zonnetje doet de rest. De dag voor de kroning is er geen programma, zodat iedereen zijn eigen plan kan trekken. ‘s Avonds verzamelen we om bij de Pollux (een voormalig opleidingsschip), waar we gezellig borrelen en samen eten met onze opstappers. Ook dé Dag zelf, inderdaad, 30 april, kan naar eigen inzicht worden ingevuld. Sommigen blijven aan boord, anderen gaan de stad in en weer een paar anderen hebben voor de Koningsvaart ingeschreven en dienen zich tussen half twaalf en twaalf uur bij het verificatie station te melden. Dat doen we met mooi gepavoiseerde schepen, maar daarmee zijn we er nog niet. Ook omdat de ID-nummers van de deelnemers niet goed zijn verwerkt, heeft een en ander heel wat voeten in de aarde. Maar uiteindelijk kunnen wij onze Koningsvaartvlag met programma en herdenkingsplaatje in ontvangst nemen en varen we rond de klok van één uur de ’Koningsvijver’ in. Daar wijzen de clustermanagers ieder hun plek.

Het is fris maar het oranje zonnetje schijnt en al met al is het een geweldig spektakel. Overal is veel te zien, prachtige versierde schepen op het water en op de kade veel gezang en heel veel repetities voor de ontvangst van het koningspaar. De Botkil (het schip van uw verslaggeefster) ligt vlak voor het Eye-gebouw voor anker en wij hebben het geluk de aankomst en het instappen van de nieuwe Koning , Koningin en de prinsesjes van dichtbij mee te maken! Gelukkig doet de tv aan boord het – ondanks het schommelen op het IJ – het ook goed, zodat we van de kroning niets hoeven te missen. Nadat tien F16’s zijn overgevlogen en alle schepen in navolging van de HMS Evertsen een nautisch saluut hebben gebracht, is het tijd de ankers te lichten en terug naar de haven te varen. Een prachtige dag is teneinde!

Woensdag 1 mei. Het is zo ver: we gaan varen. We trekken richting Volendam. We gaan in twee etappes door de Oranje sluizen, maar zijn al weer snel bij elkaar. Er staat een stevig windje wat voor sommigen behoorlijk schommelen is. In Volendam aangekomen krijgen we een mooie plek aan de kade. Voor deze middag en avond geen programma, maar wel een leuke uitnodiging van Ina Brus, om de 66e verjaardag van haar Wim te komen vieren in ’De Oude Helling’. Daar laten we voor Wim het lied van Udo Jürgens ’Mit 66 Jahre, da fängt dass leben an’ laten draaien. Het wordt een gezellig samenzijn, waarna ieder zijns weegs gaat. Sommigen gaan terug aan boord, anderen vinden een gezellig restaurantje om te gaan eten.

De volgende etappeplaats is Hoorn. Het vertrek wordt vertraagd omdat de Elisabeth II startproblemen heeft. Na driftig heen er weer bellen met diverse monteurs uit de omgeving, komt John Kengen met de oplossing. De ander accu bijschakelen, zo starten en dan ’gewoon’ wegvaren. Zo geschiedt en dus met z’n allen op naar Hoorn! Weer een stevige bries en de zon achter de wolken. Na 3 uurtjes varen krijgt ieder weer een mooie plek in het park en aan de kade. ’s Middags voert de reis naar het museum van de 20ste eeuw, dat is ondergebracht in de oude jeugdgevangenis van Hoorn. We hebben daar genoten van al de herkenbare spullen die wij vroeger ook in huis hadden. Leuk! Ook de toen populaire kindertelevisieprogramma’s (zoals Dappere Dodo) worden in dat museum niet vergeten.

Via een spiegelglad IJsselmeer leidt de weg verder naar Medemblik. Het schutten in de sluis van Enkhuizen verloopt gladjes en rond half twee varen we het plaatsje binnen. We liggen met ons allen aan de kade, twee of drie dik. Medemblik is een leuk stadje met leuke winkels. Die worden door verschillende van ons dan ook ruim bezocht. Waar Nelly Lijmer en Jan Nagtegaal huishoudelijk werk verrichten, doen anderen boodschappen of inkopen in de mooie watersportwinkel. Voor de borrel gaan we naar café Brakeboer. Een bekend café bij zeilers en KNMC’ers. Het wordt een gezellig samenzijn waarbij de waard nog op een lekker hapje trakteert. Daarna trekt ieder z’n eigen plan. Zaterdag varen we naar Enkhuizen. Helaas moet de Aquamarijn wegens familieomstandigheden naar huis en gaat dus niet verder. De Botkil vertrekt eveneens ’s morgens vroeg al met een prachtig opkomende zon en een glad IJsselmeer richting Enkhuizen vanwege verplichtingen in Harderwijk. We sluiten weer aan als het KNMC flottielje ’s middags de binnenhaven van Enkhuizen binnen vaart. Een prachtige dag ,een mooie plek in de haven en een heel geslaagd sluitingsdiner in het sfeervolle restaurant De Admiraal. We eten daar heerlijk en gezellig en worden door John en Ria Kengen ook nog eens verrast met een heerlijke Limburgs vlaai om mee te nemen!

De volgende ochtend worden we met z’n allen al om een uurtje of vijf wakker van de vrije markt op de kade, tegen onze schepen aan. Vroeg maar wel gezellig! Bedankt Fred en Joke! Het was weer top en ongecompliceerd.

Mariëtte Smit

Reacties zijn gesloten.