De Koningssloep ontbreekt nog in ’s Lands Zeemagazijn

Als je als KNMC Amsterdam aandoet, kan een bezoek aan het Scheepvaartmuseum natuurlijk niet ontbreken, zo moet de Commissie Evenementen hebben gedacht. Vijfenvijftig KNMC’ers en partners waren het er mee eens. Dus trok een aanzienlijk gezelschap op zaterdagochtend richting het Kattenburgerplein.

Want daar is het Scheepvaartmuseum dus te vinden. Op nummer één, om precies te zijn, in ’s Lands Zeemagazijn. Een monumentaal gebouw  uit 1656 dat werd ontworpen door Daniel Stalpaert en bedoeld was als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Het Zeemagazijn werd dus gebouwd in de Gouden Eeuw, toen Amsterdam de grootste haven ter wereld was. De stad werd het ‘pakhuis van de wereld’ genoemd. Alle denkbare goederen uit de hele wereld waren toen in Amsterdam te koop. Nu, ruim 350 jaar later, is het Zeemagazijn nog altijd een indrukwekkend gebouw met veel karakter. Het ademt geschiedenis en is dus de perfecte locatie voor het Scheepvaartmuseum, dat hier sinds 1973 is gevestigd.

Het Rijksmuseum werd op 13 april 1973 officieel geopend door prinses Beatrix, maar sloot in 2007 de deuren voor een ingrijpende renovatie van vier jaar. Het Zeemagazijn was toe aan een grondige opknapbeurt. Er moesten grote zalen komen en andere aanpassingen worden gedaan voor de groeiende bezoekersstroom. Ook moest er klimaatbeheersing worden aangelegd. De kosten van de renovatie (58 miljoen euro) en de herinrichting (ruim 17 miljoen) logen er niet om, maar het pand knapte er inderdaad enorm van op. Hoewel gemoderniseerd, werd het gebouw toch weer in de oude staat teruggebracht, terwijl de overkapping van de binnenplaats ervoor heeft gezorgd dat het museum er een centraal plein én evenementenlocatie bij heeft.

Maar hoe leuk en interessant het ook is om in dit historische gebouw rond te wandelen, de werkelijke reden om het Scheepvaartmuseum te bezoeken, is natuurlijk een andere. Inderdaad: de collectie van het museum. De globes, de navigatie-instrumenten, de scheepsornamenten, de jachtmodellen, het glas, zilver en porselein; er is veel fraais te zien aan het Kattenburgerplein! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de topcollectie van maritieme meesters die een rijk overzicht biedt van vier eeuwen van maritieme schilderkunst. Onnodig om te zeggen dat de KNMC’ers zich deze zaterdag uitstekend vermaakten in dit museum. Ook al ontbrak de Koningssloep helaas nog in het pakket. Het is de bedoeling dat de sloep die op 30 april ook op het IJ niet te zien was, volgend jaar in al zijn glorie in het Scheepvaartmuseum staat te pronken. Het kan zo maar een reden zijn om dit schitterende museum ook in 2014 weer te bezoeken…

Reacties zijn gesloten.