Boeiende Najaarsbridgetocht rond en door Rotterdams havengebied

De Thorbi vaart op 11 september de haven van Heusden uit richting Woudrichem, locatie van de TV serie Dokter Tinus. Voor ons is de Najaarsbridgetocht begonnen. Na een nachtje Gorinchem varen we de volgende ochtend onder een strakblauwe hemel de Merwede op. Dit is door zijn vele watergerelateerde activiteiten een altijd boeiend vaargebied. Wat een dynamiek, zowel op de rivier als op de wal, veel industrie en scheepswerven! Bij Dordrecht varen wij de Noord op richting Veerhaven in Rotterdam, waar de bridgetocht zal starten. De Veerhaven is een pittoresk haventje bijna in het centrum van Rotterdam, erg leuk, alleen een beetje onrustig.

De volgende dag brengen we een bezoek aan het nabijgelegen Museum Boijmans Van Beuningen. Wat een verrassing, er is een expositie van Paul Noble, een modern kunstenaar uit Engeland. Tientallen metershoge pentekeningen en gedetailleerd getekend in de stijl van Esscher, vernieuwend en boeiend. Teruggekomen in de haven, blijkt de Paulina van TTL Leo en zijn Paula ook reeds gearriveerd. Dat betekent een welkomstborrel!

Op zondag 14 september komen de overige schepen de haven binnen, waarna een hartelijk weerzien volgt. Op de Paulina wordt ons een drankje en een borrelhapje aangeboden. Met aansluitend ons eerste voortreffelijke diner en de eerste bridgeronde in een nabij gelegen schitterend pakhuizencomplex uit 1894, het ’Westelijk Havenkwartier’, ingericht als een Engelse bibliotheek met een gezellige jazzy sfeer. Om 20.00 uur zitten we aan de bridgetafel. De winnaars van deze eerste bridgeavond zijn Mireille en Jan, de opstappers op de Fulco III en ze ontvangen ieder een fles wijn.

Op maandagochtend 10.15 uur trekken we de Nieuwe Maas op en vervolgens de Oude Maas, richting Rhoon. In de haven van Rhoon dirigeert TTL Leo de schepen naar hun ligplaatsen. Om kwart voor twee varen wij met z’n allen op de Saffier en de Mallen Jan naar Oud Beijerland voor een bezoek aan de drukkerij van de familie Van As. Drukkerij Van As is tachtig jaar geleden opgericht door de vader van Martien, die op dit moment het stokje alweer heeft overgedragen aan zijn zoon Leendert van As, de huidige directeur. Hij ontvangt ons samen met zijn echtgenote hartelijk met koffie, thee en gebak. Hierna krijgen we een boeiende rondleiding in een mooi, modern en verbazingwekkend innovatief bedrijf. Wij mogen niet al te dichtbij de machines komen, een sensor zorgt er voor dat in dat geval de productie onmiddellijk stopt. En dat gebeurt dan ook prompt een keer. De drukkerij heeft het alleenrecht voor het drukken op ’static paper’, dat de eigenschap heeft zonder lijm te plakken. Reclamemateriaal op kunststofplaten en driemaandelijkse kalenders worden hier geproduceerd en tot ver buiten Europa geleverd.

Oud Beijerland heeft een leuke stadshaven, en het plaatsje is de moeite waard om eens te bezoeken. We varen terug naar de haven van Rhoon waar we om 17.00 uur verzamelen in het clubhuis. Daar gaan we na een drankje aan de maaltijd. Om 19.30 uur worden we geacht aan de bridgetafel aan te schuiven. Vanavond eindigen Leo en Paula op de eerste plaats en de flessen wijn gaan deze keer naar de 50% score: Piet van Leeuwen met partner Marianne. Hierna passeren de schalen bittergarnituur waarbij natuurlijk nog een afzakkertje hoort.

De weergoden blijven ons goed gezind. Beschenen door zonnestralen en genietend van wolken als van schilder Ruijsdael, varen we dinsdagochtend om half tien de haven van Rhoon uit richting Dordrecht. Wij moeten wat meer gas geven want de Lange IJzeren Brug bij de Nieuwe Haven in Dordrecht opent om 11.00 uur en alle tien schepen moeten dan in één keer de haven binnen kunnen varen. Dat lukt allemaal prima. Om half twaalf liggen alle schepen afgemeerd in de KDR&ZV haven. Dordrecht heeft vele monumenten en heeft een fraaie historische binnenstad, die zeker een bezoekje waard is. Na de vrije besteding van de middag zitten we op het balkon van restaurant Finn’s met een koel drankje. Al gauw barst iedereen van het lachen als de ene mop na de ander, samen met een drankje, wordt getapt. Bep Pompe manifesteert zich hierbij als kampioen moppentapper. Na een voortreffelijk diner schuiven we weer aan de bridgetafel. Er wordt fanatiek gespeeld en Piet en Hetty Groenendaal zijn de terechte winnaars van deze avond. Zij zijn goed in vorm en bieden ook als enige een klein slem, dat ook keurig wordt binnengebracht. Na afloop is het nog zo zwoel dat opnieuw de gang naar het balkon gemaakt wordt en een ieder geniet van de voortzetting van de Bep Pompe show.

De volgende dag leidt ons van Dordrecht, via de Oude Maas naar Brielle. Een historisch stadje door het verzet tegen de Spanjaarden en het ontzet door de Watergeuzen. Na drie schuttingen varen we op het Voedingskanaal Brielle. Wat een mooie tocht over het Brielse Meer en het aanpalende recreatiegebied! We genieten allen van het nazomerweer, de temperatuur loopt op naar 26 graden. Het diner wordt geserveerd in Hotel De Zalm en vervolgens wordt er geanimeerd gebridged. Tijdens het spel komt een compleet bittergarnituur op tafel! Hier krijg je echt dorst van. Aad en Ida zijn de winnaars van vanavond, maar de flessen wijn gaan deze keer naar het paar dat het dichtst bij de tevoren voorspelde score zit. Iedereen neemt hierna nog graag een afzakkertje.

Donderdagochtend varen we Brielle uit, wederom onder een mooi zonnetje. Bij de sluis in het Voedingskanaal Brielle is er veel oponthoud. Toeristen- en binnenvaartschepen varen in en uit en dat betekent voor ons wachten. Na bijna anderhalf uur zijn we echter allen door de sluis en gaan we richting Vlaardingen. Er is veel binnenvaart binnen de sector Botlek, we moeten goed uitkijken en de marifoon uitluisteren. Pas om 14.30 uur liggen we in de binnenhaven van Vlaardingen, na in twee sessies de sluis gepasseerd te zijn. Omstreeks 17.30 uur zitten we in Partycentrum Prikkewater, gelegen aan de haven, waar de uitbater ons in vogelvlucht de geschiedenis van het Prikkewater en zichzelf vertelt. De gezellige sfeer tijdens het diner wordt vervolgens onder het bridgen voortgezet. De flessen wijn gaan deze keer weer eens naar de winnaars van deze avond, wederom Piet en Hetty. Het wordt langzamerhand spannend wie er met de eindzege vandoor zal gaan.

Vrijdagochtend wandelen we in de mist naar het Deltahotel voor een ontbijtbuffet, dit is niet gepland en aldus een aangename verrassing. Helaas is de mist potdicht, zodat er slechts met mate genoten kan worden van het anders zo schitterende uitzicht. De rest van de dag is voor vrije besteding. Aangezien het iedere dag een latertje is, wordt op sommige schepen een siësta gehouden en op andere een gezellig een drankje geschonken. Wederom begeven we ons om 17.30 naar Partycentrum Prikkewater waar een buffet wordt opgediend. Bep en Zus Pompe, de echte senioren onder ons, mogen het buffet openen en het dessert wordt aan de bridgetafel geserveerd. De winnaars van vandaag zijn Joke en Jan van Dam en de flessen wijn worden uitgereikt aan degenen die het dichtst bij de 50% score zitten.

Zaterdag, onze laatste bridgedag, varen we onder een wolkendeken rond het middaguur de sluis van Vlaardingen uit. Het is mistig, doch het zicht is voldoende. Op de Nieuwe Maas passeren wij ontelbare hijskranen en een uitgestrekt industrie- en havengebied met veel dynamiek om je heen, kortom het is een interessant vaargebied. In IJsselmonde worden wij om 14.30 uur aan de bridgetafel verwacht. Geheel onverwachts komt het gezin van Leendert van As de zaal binnenlopen om zijn ouders te feliciteren met hun 46e huwelijksjaar. De club is dit feit niet vergeten en biedt het bruidspaar een fles likeur aan. Van deze gelegenheid wordt tevens gebruik gemaakt om Leendert en zijn Marleen nogmaals hartelijk te bedanken voor het bezichtigen van hun drukkerij, maar nu vergezeld van een paar flessen wijn. Vrolijk hebben we Martien en Ria toegezongen. Er wordt aan de bridgetafel veel gelachen en grote schalen bittergarnituur passeren regelmatig de bridgetafels en doen de dorst fors toenemen.

Na afloop van het bridge trekken wedstrijdleider Martien van As en rekenwonder Joke van Dam zich terug om de uitslag vast te stellen. De overige deelnemers gaan zich op de schepen voorbereiden op het ’captains dinner’. Dit bestaat uit een oud-Hollandse maaltijd: kapucijners met spek en ballen gehakt, begeleid door oer-Hollandse aardappelen. Ik zie om mij heen de nodige fronsen, maar na opgeschept en geproefd te hebben is iedereen enthousiast. Dan komt na de maaltijd het hoogtepunt van deze tocht; de uitslag wordt met vrolijke onderbrekingen bekend gemaakt. Eerst de winnaars van vandaag: Tim en Hetty. Die mogen volgend jaar starten met de wimpel in top. Leen en Tilly ontvangen de aanmoedigingsprijs in de vorm van de flessen wijn. En dan de apotheose: het algemeen klassement. De opstappers Mireille en Jan blijken de meest constante spelers op deze tocht. De winnaars hebben een kleine voorsprong op de gelijk geëindigde nummers twee: Hetty en Piet Groenendaal en Paula en Leo de Bruijn. Een ieder gunt de opstappers de overwinning, maar de wisselprijs behoort in KNMC-bezit te blijven. Dus wordt die – als gedeelde nummers twee – in ontvangst genomen door Hetty en Paula.

Tot slot worden TTL Leo en Paula onder luid gejuich bedankt voor de organisatie van de tocht. Zij nemen een boek en een KNMC sjaal als dank van allen in ontvangst. Ook dank aan Hetty Groenendaal, die de bridgers bij de tijd houdt door iedere ochtend de krant te bezorgen, wellicht de meest gewaardeerde, maar onderbelichte taak! De reuze gezellige en goed geslaagde bridgetocht is hierbij dan geëindigd. Het wordt een somtijds innig maar altijd hartelijk afscheid nemen van elkaar met de algemene wens: ’Tot volgend jaar’ Waaraan Bep Pompe (91) toevoegt: ’Ik zal er zijn, jullie moeten nog maar zien dat je het redt’.

Hetty Bolweg

Reacties zijn gesloten.