Achter de schermen is heel veel te zien

Tien schepen verzamelen zich donderdag 12 juni in Alkmaar voor de eerste editie van de Toertocht ‘Achter de schermen van…’ Drie minder dan gepland, omdat die helaas hebben moeten afzeggen.

Altijd jammer natuurlijk, maar zoiets kan nu eenmaal gebeuren. En in de praktijk van de tocht blijkt dat ook wel direct het enige minpuntje van deze anderhalve week. De komende dagen zullen immers worden gekenmerkt door hele leuke activiteiten, een gezellige sfeer en – absoluut niet onbelangrijk – goed weer. Inderdaad, stuk voor stuk ingrediënten voor een geslaagde tocht.

De dag na het Openingsdiner volgt een fietstocht. De bestemming: de Huisvuil Centrale Alkmaar. Het wordt een razend interessant kijkje achter schermen die voor velen van ons in de regel gesloten blijven. De rondleiding leert ons hoe bergen huishoudelijk afval 365 dagen per jaar in gigantische ovens worden verbrand. Echt leerzaam om te zien waar het eigen afval blijft…

Daarna via het Alkmaardermeer naar de Amsterdam Marina. Prachtig weer, een ideale tocht. Daar in Amsterdam hebben de Bossen deel twee van de kijkjes achter de schermen gepland. Op zondagmorgen voert de reis met de pont naar Amsterdam Centraal, dan verder met de Metro naar misschien wel het meest bekende theater van Nederland, Carré. Het theater wordt natuurlijk mede gevonden door de TTL van dienst. Achter zo’n KNMC-vlaggetje kan je gewoon niet verdwalen! Carrè blijkt adembenemend. Van Koninklijke loge tot en met het schellinkje. Natuurlijk wordt het podium betreden door de KNMC’ers. Ook de technische ruimten worden uitgebreid bekeken. Het is duidelijk dat War Horse net in première is gegaan. Er vallen bergen met dode soldaten te ‘bewonderen’.

‘s Avonds gaan we door met ‘Schermen, deel drie’. Nu bij het welbekende Loetje aan ‘t IJ. Pien, schoondochter en directeur van Loetje, houdt een meer dan boeiende presentatie over de succesformule. De deelnemers aan de tocht, stuk voor stuk ondernemers geweest, hangen aan haar lippen. Bij het kijkje in de keuken is het lastig om je ogen te geloven. Dé biefstukbakker van Loetje is ook aanwezig. Hij gaat langs alle filialen om de koks te controleren en om ze te leren hoe je een biefstuk moet bakken. De avond er voor zijn er bij Loetje 909 gebakken! Ongelooflijk!

De tocht voert verder naar Haarlem. Daar worden de schepen ingeruild tegen de touringcar. Dit keer voor een kijkje achter de schermen van de krant die binnen onze club zo populair is. De rondleiding bij De Telegraaf levert verrassende inzichten op. Vergezichten ook. Er komt heel wat kijken voordat de krant elke ochtend weer op de mat ligt. In het papiermagazijn wordt ook duidelijk dat er heel wat vellen nodig zijn om de krant onder de mensen te krijgen. En dat is volgens redactiebaas Paradijs tegenwoordig, in dat tabloidformaat, niet anders. Want de abonnee krijgt nog steeds net zoveel Telegraaf.

De volgende stop is Wakan, ‘in het donker gezien’. Hoe vreemd het ook klinkt, maar de groep krijgt daar toch echt een indringende blik achter de schermen van blinden voorgeschoteld. Ontroerend. Elke ziende Nederlander zou zich hier een keer moeten melden! Dan is het tijd voor ontspanning. De verjaardag van Ria en Gerrit Bianchi moet worden gevierd. Dat gebeurt in de kroeg, een passende plek. Het schip van Ria en Gerrit is natuurlijk ook tweemaal versierd. Dat levert vrolijke foto’s op.

In ‘Achter de schermen van…’ is ook een plek gereserveerd voor Japie Waasdorp. De oud-visserman gunt ons een kijkje achter de schermen van het vissersleven en verzorgt ook een cursus visfileren. Er worden haringen schoongemaakt, schollen, kibbeling, ponen en tongen worden – niet altijd even oordeelkundig – aangepakt en er wordt van alles zelf gebakken. Het levert heel veel lol op en heerlijk eten. Logisch dat er op dit alles een rustdag volgt, maar dan weer wel met een avondprogramma. Het doel dan: huistheater in IJmuiden. Een Kijkje achter de schermen van de jaren 50. Echt lachen!

Aalsmeer is de voorlaatste etappeplaats. De Koninklijke De Vries is bereid gevonden de schermen voor de KNMC te verwijderen. Een mooie geste van deze bouwer van megajachten die de kopers over de hele wereld verdeeld weet. Eentje is in voetbalkringen tamelijk bekend. Inderdaad, de Russische eigenaar van Chelsea nam alleen al drie ‘jachtjes’af. Wat een luxe mensen! De prijzen die worden berekend: vanaf een miljoen per meter. Maar in die prijs zitten de speeltjes en de luxe zaken nog niet inbegrepen. Op dit moment zijn er drie jachten in aanbouw, van 48, 57 en 85 meter. Daarna keren we allen terug naar onze eigen notendop. Ook fijn en minder kosten en zorgen!

De tocht wordt afgesloten in Kudelstaart. Tijdens het Slotdiner volgen de gebruikelijke bedankjes. Het TTL-echtpaar wordt in het zonnetje gezet, maar zij niet alleen. Penningmeester Theo (die zich tijdens de reis als voetbaldeskundige heeft ontpopt), Bezemboot John, fotograaf Jeannette en Krantenman Jan Nome worden eveneens naar voren geroepen. Een mooie, leerzame tocht is ten einde!

Reacties zijn gesloten.