Aanlooptocht Toervaart Reünie

Bij Piet krijg je’Veul Voor Weinig’

Zoals elk jaar is de KNMC door het bestuur van VVW-Toervaren uitgenodigd om de Toervaartreünie mee te komen vieren. Het gaat dit keer om de 33ste uitvoering, te houden bij de Eeklose Yachting- en Kampeervereniging in Eeklo. Twaalf schepen geven in Toertochtvorm gehoor aan de uitnodiging.

De Toertocht begint onder historische omstandigheden. Het is namelijk op de dag dat de abdicatie van Koningin Beatrix ten gunste van haar zoon Prins Willem-Alexander plaats vindt. Onze boten zijn feestelijk versierd en wij kunnen via de televisie de plechtigheden volgen. In de vroege ochtend worden we verrast met een aubade, pal voor onze boten. Aan het eind van de middag is het tijd voor de welkomstborrel in het voormalige stadhuis van Ooltgensplaat, nu restaurant. Tijdens de borrel heet Toertochtleider Piet Feijen ons welkom en worden de nieuwkomers voorgesteld: Wim en Joke Roijers (Nou-En) en Henk en Ida de Groot (La Rhenane). Piet legt uit dat deze tocht een ’Low Budgettocht’ is. Dat betekent – hij heeft dat speciaal voor deze gelegenheid in het Brabants Woordenboek opgezocht: ’Veul Voor Weinig’. Drie hoofdletters die dan weer heel aardig aansluiten bij onze gastheren straks, die van de VVW Eeklo…

De taken tijdens de tocht worden verdeeld onder, of toegewezen aan vrijwilligers. Alle personen met een taak krijgen een smakelijke gouden medaille omgehangen als beloning voor hun toekomstige inspanningen. De TTL vraagt nogmaals het woord omdat hij vergeten is aan Mariszkà te vragen of zij, met haar ’kiekkast formaat koelkast’ foto’s wil maken ter herinnering aan deze tocht. Zij neemt deze zeer belangrijke taak met een glimlach op zich en ook de fotografe krijgt alvast een medaille omgehangen. De dag na de laatste Koninginnedag laten we de haven van Ooltgensplaat achter ons en na een letterlijk schitterende tocht met veel zon van zo’n dertig kilometer komen we aan in de jachthaven van Tholen. Hier begint voor de TTL het wachten op de monteur voor een reparatie aan de motor van zijn boot. ’s Avonds treden we, de mannen in clubkostuum, aan voor een borrel en een diner in het Hof van Holland. Piet bedankt Joop tijdens zijn tafelrede voor de geweldige hulp bij het repareren van zijn boot. Het eten en de sfeer zijn geweldig, waarna iedereen voldaan ‘bootwaarts’ keert.

De volgende morgen loopt de motor van Piet inderdaad weer als een zonnetje. De zon heeft helaas plaats gemaakt voor lichte regen. In de Kreekraksluis moet Joop zijn torpedo weer afvuren; altijd hetzelfde volgens Hanny. Door geweldig doorzettingsvermogen is het onze TTL gelukt om zonder vignet (80 euro) door Vlaanderen te mogen varen. Ook het gezamenlijk aan- en afmelden van FD nummers is hem gelukt. Knap werk! Het varen door de Antwerpse haven is een belevenis, zeker voor de nieuwkomers. Vervolgens komen we aan in jachthaven Willemdok. De volgende dag is ter vrije besteding, wat geen probleem is in Antwerpen. De dag wordt afgesloten met een ’Happy Hour’ op de kade.

Dan is het op naar Gent. Maar eerst gaan we, ’s morgens om zes uur (!), Joop feliciteren met zijn 65ste verjaardag en hangen we allemaal een ballon aan zijn boot. Een feestelijk gezicht. Na lang wachten voor de Royersluis varen we in konvooi en onder een strakblauwe hemel richting Gent.

Rond één uur roept de Matador de hulp van de Bezemboot in, in verband met een koelingsprobleem bij zijn schroefas. Probleemloos wordt de Matador door de Algreschna op sleeptouw genomen en komen we, na een tocht van 80 kilometer met één sluis, veilig aan in Gent. Direct duiken Joop en Albert de motorruimte van de Matador in en gaan aan de slag met het mankement. In het clubgebouw van VVW Gent-Leie is het vervolgens tijd voor een borrel. Zodra iedereen is voorzien toosten we op de gezondheid van de jarige en zingen hem toe. Tijdens zijn tafelrede bedankt de TTL de bezemboot en zijn bemanning voor de soepele hulp aan de Matador. Joop verrast ons op twee borrels per persoon ter gelegenheid van zijn verjaardag. Dan vraagt Jan een ogenblik het woord om, zichtbaar ontroerd, zijn redders te bedanken die hebben geholpen bij het opslepen en repareren van zijn boot. Hij is diep onder de indruk van de spontane hulp. Na deze enerverende dag genieten we allemaal van een overheerlijke Belgische stoofpot en zit de stemming er (mede door Joop’s borrels) goed in.

Op Bevrijdingsdag vertrekken we om elf uur uit Gent weg. Het weer is prachtig en de Matador vaart weer als vanouds. Op de radio horen we dat er een treinongeluk heeft plaatsgevonden met een goederentrein met gevaarlijke lading. Wij zien brandweerauto’s rijden en er wordt uit de Schelde water opgepompt. Na enige tijd meldt de TTL via de marifoon dat de Schelde en de Leie zijn afgesloten voor alle scheepvaart in verband met dat treinongeluk. Wij hebben dus geluk gehad… Rond de middag naderen we Eeklo, maar eerst moeten we nog even door een Spitssluis en dat duurt nog wel even met 12 boten! Uiteindelijk liggen ook de twee laatste boten, geholpen door de havenmeesters, op hun plaats en hebben wij er een tocht van 27 kilometer opzitten.

Wij zijn nu te gast bij VVW-Toervaren. Zij hebben een afwisselend programma samengesteld waar wij op vrijwillige basis aan kunnen deelnemen. Het gezellige clubhuis van Hilda is het kloppend hart van alle festiviteiten. Op maandag kan er een uitstapje gemaakt worden naar de AVS –TV studio’s. Dinsdag is er een bezoek gepland naar het Canada War Museum en de tuinen van Adegem. Om vijf uur ’s middags is er een borrel op de La Rhenane , aangeboden door de nieuwkomers, gevolgd door een dagschotel bij Hilda in het clubhuis. Onze TTL deelt alvast de herinneringsplaatjes uit ’voor het geval dat’. Het is reuze gezellig. De Belgische deelnemers aan de Toervaartreünie zingen, begeleid door een gitarist, een aantal liedjes en wij zingen mee. Er is zelfs een speciaal lied gecomponeerd ter gelegenheid van de Toertocht. Dat kan onze Piet natuurlijk niet op zich laten zitten en hij komt, met zijn accordeon, tevoorschijn. Na de nodige deuntjes zet hij zijn muziekinstrument op de biljarttafel waar de accordeon gewoon blijft doorspelen. Dit tot grote hilariteit van de Belgen. Luid applaus volgt. Het blijft nog lang gezellig.

Woensdag, het is inmiddels 8 mei, bestaat de mogelijkheid om met de fiets/minibus en stoomtrein in Maldegem het Stoommuseum te bezoeken en een ritje te maken op het smalspoor. Om 18.00 uur treden we vervolgens aan voor de officiële opening van het Belgische vaarseizoen op de ’Leie’. Compleet met vlaggengroet en in aanwezigheid van het Koninklijke Marine Cadettenkorps. Helaas zijn de weergoden ons niet goed gezind en valt de ceremonie enigszins in het water. De heerlijke beenhesp met ’groentjes’ en aardappelen maken veel goed. De dansavond met orkest Bleustar zorgt er voor dat de voetjes van de KNMC’ers flink van de vloer gaan. Op donderdagmorgen kan er met elkaar worden ontbeten, ook is er een grote markt in Eeklo.

’s Middags worden er opnamen gemaakt voor de AVS televisie en daarna is het tijd voor paëlla (en een gezellig samenzijn) in het clubhuis. Ook wordt er bingo gespeeld.

Vrijdags kan men deelnemen aan een wandeltocht . Om één uur is het tijd voor een streekbiertje, aangeboden door EYK en VVW-Toervaren, gevolgd door een heerlijke barbecue, verzorgd door de plaatselijke traiteur Filip en Els. De tafels zijn feestelijk gedekt, er ligt voor ieder een placemat met twee afbeeldingen met de opdracht de tien verschillen te zoeken. Na lang turen, we hebben tijd zat, komen we met elkaar tot negen verschillen. Jan laat dit niet op zich zitten en gaat op zoek naar de ’auteur’. Dan blijkt dat de maker zich verteld heeft. Er zijn inderdaad maar negen verschillen. Hilariteit alom. De voorzitter van VVW-Toervaren, Willy Mens, bedankt tijdens zijn speech een ieder die zich heeft ingezet om deze 33ste Toervaartreünie tot een succes te maken. Ook maakt hij bekend dat de 34ste reünie gehouden zal worden in Turnhout, hij nodigt een ieder direct daarvoor van harte uit. Daarna is het tijd voor het uitdelen van vaantjes en medailles aan clubs en verdienstelijke toervaarders. Onze TTL wordt ook verrast met een vaantje dat hij natuurlijk dik verdiend heeft! Tijdens het dessert is er een optreden van de plaatselijke zangeres Nicky Bandera. Zij verleidt de KNMC’ers opnieuw tot een gang naar de dansvloer. Op zaterdagmorgen, rond het middaguur, is de tijd gekomen om de 33ste Toervaart Reünie te beëindigen met het strijken van de vlaggen door EYK en het afblazen door de jachten en afdrinken van het vat…

Onze TTL heeft voor deze Moederdag geen ontbijt op bed in petto. Wel een vertrektijd met de bedoeling om in drie groepen naar Brugge te varen. Dit in verband met de Spitssluis en de aankomst in Brugge. Het vertrek verloopt volgens planning, alleen het weer werkt niet echt mee. Regen en een temperatuur van 14 graden! Na 45 kilometer en één sluis komen we aan in jachthaven Flandria. Daar wordt spontaan een borrel georganiseerd op eigen kosten. Om uiteenlopende redenen trakteren enkele KNMC’ers op een borrel of een versnapering. Wederom wordt het reuze gezellig! Maandag verkent iedereen Brugge op zijn eigen manier en is het om 17.30 uur tijd voor een Happy Hour, gevolgd door het afscheidsbuffet. Henny neemt het woord om, namens alle deelnemers aan de ‘Low-Budget’ tocht, onze TTL en zijn Jozefien heel hartelijk te bedanken en namens alle deelnemers een attentie aan te bieden voor de geweldige leiding en gezelligheid.

Piet bedankt in zijn speech voor de attenties, het was echt niet nodig. Hij is bang dat de inhoud van de cadeautjes ’Weinig voor Veul’ is gezien de prijzen in Brugge. Het mag de pret niet drukken. Hij gaat verder door met terug kijken op de afgelopen twee weken die we met elkaar hebben doorgebracht en concludeert, op zijn onnavolgbare humoristische wijze, dat het een gezellige groep was en dat hij in overweging neemt om volgend jaar opnieuw een Toervaart te organiseren, maar dan naar Turnhout, voor hem een thuiswedstrijd. Dit levert hem een daverend applaus op. Doordat we een fantastische Penningmeester hebben gehad is er ook nog ruimte om de volgende morgen met elkaar te ontbijten in het mooie clubhuis van jachthaven Flandria. Dan is helaas het moment van afscheid nemen gekomen en is er een einde gekomen aan een zeer geslaagde Toervaart Reünie naar België die ons inderdaad ’Veul Voor Weinig heeft gebracht.’

Ida de Groot

Reacties zijn gesloten.