Aanlooptocht Friesche Elfstedenweek

Over ooievaars, Beerenburg en een verkort landvast

Een tocht organiseren, de vaarroute bepalen, de geplande havens en de havenmeesters benaderen, activiteiten en uitstapjes organiseren, de deelnemers voorzien van informatie van wat er zoal is te zien tijdens deze tocht; het is allemaal geregeld.

En dan vlak voor de start te horen krijgen, dat lichamelijk ongemak toch beslist een ziekenhuisopname noodzakelijk maakt en dus af moeten zien van deelname! Dit overkomt onze Toertochtleider Piet Groenendaal en daarmee ook zijn vrouw Hetty. Uiteraard zijn zij voor geen gat te vangen en binnen de KNMC vinden zij Hans en Grada van der Meer bereid hun plek over te nemen. Mooi toch dat dit zo wordt opgepakt binnen onze club. Piet en Hetty, fantastisch zoals jullie dit hebben geregeld en petje af voor de organisatie! De wijntjes die we anders met jou Piet, als rasechte Bourgondiër, gedronken zouden hebben, die houden we gewoon nog te goed en inmiddels hebben we gehoord dat de vooruitzichten ten aanzien van je gezondheid niet verkeerd zijn!

Zo heb je geen bijzondere plannen en zo ben je dus weer Toertochtleider van een Aanlooptocht. Het gemak waarmee Hans en Grada dit oppakken, valt direct op. Het lijkt wel dagelijks werk voor dit tweetal, Wellicht is dat ook wel zo maar weten wij dit niet… Binnen anderhalf uur na aankomst zijn we het merendeel van ons zakgeld kwijt en ligt de Matador (de boot van penningmeester Jan Bos) iets achterover. Even later lopen er een stralende Toertochtleider en penningmeester over de kade van Amersfoort naar de bistro ‘t Kannetje, waar we in gepaste kledij worden verwacht om in de open lucht op een binnenplaats het openingsdiner te gebruiken. Middels een duidelijke speech laat Hans zijn gezag hier gelden, worden functies toebedeeld en onder het genot van een glaasje wordt verder kennisgemaakt met de overige deelnemers. Of dit bij het programma hoort weten we nog steeds niet, maar tijdens het diner breekt er een hevig onweer los en worden sluizen boven ons opengezet. Knikarmzonneschermen klappen in elkaar en binnen de kortste keren staan we tot aan de enkels in het water. Zorg voor elkaar en gepast medelijden voor een natte broek van een ander, zorgen voor verdieping van de wederzijdse kennismaking en ondanks al deze regen laten we ons het diner uitstekend smaken.

In het weekend wordt er flink gevaren. Op zaterdag een mooie tocht over de Eem en het Randmeer naar Elburg, alwaar de havenmeester een stukje kade vlakbij het centrum voor ons heeft gereserveerd. Daarna is het tijd voor fietsen, winkelen, bootjes kijken, IJsselmeerpaling kopen en ‘s avonds WK voetbal kijken. Na een zondags begin met fruit en eitje, volgt de dertiende een nevelige start van een lange vaardag. Een tocht over het Randmeer, via Kampen stroomopwaarts naar Zwolle, waarbij onderweg bij Zalk nog wat ooievaars worden gespot. In Zwolle krijgen we een mooie ligplaats in het Maagjesbolwerk, midden in het centrum en ideaal voor diegene waarvan de functie van de benen te wensen over laat. ‘s Avonds wacht ons een goed verzorgde Italiaanse maaltijd buiten aan een lange tafel midden in het historisch stadscentrum.

De maandag (en vele dagen erna) begint met een bezoek van het aardigste meisje van de KNMC; ze komt de krant brengen. Vandaag staat Giethoorn op het program. De Beukersluis die in drie groepen genomen moet worden, levert voor één van ons een wat verkorte landvast op en de opmerking dat zo’n lijn onder spanning toch heel gemakkelijk is door te snijden. Om half drie liggen we allemaal afgemeerd in de Zuidercluft. We zijn allemaal om 18.00 uur uitgenodigd op het grasveld bij de Zenit. We moeten wel stoelen, kommaliewant en bestek meenemen, maar dat doen we graag, want we genieten van een uitstekende barbecue. Een paar spatjes regen maken om tien uur een einde aan dit feestje.

Er volgt een (dins)dag ter vrije besteding. Tegen de avond is er een verrassing in de vorm van een ‘Floatingdinner’. Drie personenauto’s die een paar keer heen en weer rijden zorgen voor het vervoer van en naar Hotel Restaurant ‘De dames van de Jonge’, waar ons een welkomstborrel wacht. Vervolgens schepen we in op een praam en worden we via nauwe slootjes naar een idyllisch boerderijtje gebracht, waar van de soep wordt genoten. Hierna naar het geboortehuis van de uitbaatster voor het hoofdgerecht en dan weer terug naar het beginpunt, waar de dame zelf ons het dessert serveert. Een zeer geslaagde avond, die eindigt bij ‘candle light’ en een terugtocht naar onze schepen met de praam die wordt bestuurd door een over de streek vertellende stuurman..

Woensdag vervolgen wij onze weg onder een strakblauwe hemel via Ossenzijl, Driewegsluis naar Joure. Genieten van Friesland met z’n vele watersportmogelijkheden en vergezichten. Rond half vier liggen we keurig afgemeerd aan de kade. Al met al een vrij lange vaardag, wat voor velen van ons een reden is om zichzelf te trakteren met een ijsje. Na genoten te hebben van een heerlijke traktatie van een welbekende bakker uit ons midden, vertrekken we de volgende (donder)dag om 11.00 uur naar Sneek. Na in de Houkesloot te zijn afgemeerd, worden we om 15.00 uur verwacht bij de Wed. Joustra. We worden daar welkom geheten door een charmante jonge dame, op de zolder van dit huis. Zij vertelt ons over de geheimen van dit inmiddels door zes generaties bewoonde huis. We bezoeken de bottelarij en mogen alle soorten drankjes proeven waarvan Beerenburg wel de bekendste is. U begrijpt dat er tot diep in de glaasjes is rondgekeken en van lustopwekkende borrels heb ik tijdens de maaltijd bij Tapasrestaurant Cook en NY niet veel kunnen merken.

Nadat de laatste boot drinkwater heeft ingenomen, vertrekken we op vrijdag 18 juli naar Leeuwarden. Na drukte op het Margrietkanaal en het Pikmeer en oponthoud door een brug die dienst weigert door de hitte, genieten we van de rust in het Pomprak. Rond 15.00 uur arriveren we in de Prinsentuin rondom de Oldehove en het is indrukwekkend te zien hoe middels vlaggen halfstok ook hier medeleven wordt betoond aan de betrokkenen bij de vliegramp boven Oekraïne. Deze avond volgt het afscheidsdiner in etablissement Liuwherne. Tijdens het voortreffelijke diner worden er heel wat mensen bedankt. De afwezige Piet en Hetty voor het organiseren van deze prachtige week, Jan Bos en natuurlijk ook Mariszkà voor het maken van foto’s en de zorg over de centjes (we krijgen zelfs nog iets terug), Hans voor de leiding (hij heeft het toch maar weer even gedaan), Grada voor de krantjes en al die anderen die er mede voor hebben gezorgd dat het een zeer geslaagde en gezellige week is geworden.

Zaterdag 19 juli wordt besloten met een vrije dag. Een gezamenlijk besluit. Hans en Grada kunnen daardoor hun ernstig zieke zwager, de bij velen van ons bekende Peter Westerman, bezoeken. De achterblijvende deelnemers aan deze Aanlooptocht zien hoe de haven in de loop van de dag volstroomt met bootjes en kano’s van mensen, die mee gaan doen aan de Elfstedenweek. Zij beginnen aan hun tocht. Wij hebben er net een heel geslaagde onderneming opzitten.

Ria en Martien van As

Reacties zijn gesloten.